Nikšićki zdravstveni radnici na izmaku snage, fali im ljekara

U bolnici u Brezoviku korona je ušla i u paviljon gdje se liječe oboljeli od tuberkuloze, ali v.d. direktora Predrag Pejović tvrdi da situacija nije zabrinjavajuća i da se to dešavalo i ranije

9803 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Mitrović, Foto: Printscreen YouTube
Mitrović, Foto: Printscreen YouTube

Od 96 kovid kreveta u nikšićkoj Opštoj bolnici zauzeta su 83, ali ova zdravstvena ustanova u sučaju potrebe može povećati kapacitete.

Trenutno nemaju pacijenata na respiratoru, a 18 ih je sa težom kliničkom slikom. V.d. direktora Marko Mitrović tvrdi da je to uobičajena slika posljednjih mjeseci ali I da su zdravstveni radnici na izmaku snage.

"Naš medicinski kadar trpi veliko opterećenje. Oni su u značajnom stepenu iscrpljenosti, do nivoa i fizičke i psihičke izdržljivosti. To su ljudi koji rade unazad godinu jedni isti", ističe Mitrović.

Za takvo stanje on optužuje svog prethodnika Iliju Ašanina, koji je u ponedjeljak smijenjen sa funkcije direktora bolnice poslije 15 godina.

"Imamo jednog infektologa. Činjenica je da imamo četiri anesteziologa, od koji je jedna u penziji i radi honorarno, a drugi je pred penzijom, na 80.000 stanovnika dovoljno govori. Hroničan je problem nedostatka ljekara na internom odjeljenju, sada imamo problem sa odjeljem hirurgije, odjeljenje ORL gdje ja radim 2 ljekara", objašnjava v.d. direktora.

Mitrović kaže da je danas 17 medicinskih sestara po ugovoru dobilo stalni posao, a da im je ministarka zdravlja obećala određeni broj specijalizacija.

Umorni su i ljekari i medicinsko osoblje Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku gdje je korona juče ušla u paviljon gdje se liječe pacijenti od tuberkuloze, ali novi v.d. Direktora tvrdi da to nije neka novost, jer se dešavalo da kovid uđe i na ostale paviljone.

"Od njih šest troje su sa lakšom kliničkom slikom, a troje su asimptomatski. Izolovani su, tu su dva stprata u paviljonu, tako da su kovid negativni pacijenti razdvojeni od kovid pozitivnih u pojedinačnim sobama", rekao je doktor Predrag Pejović.

Pejović kaže da trenutno u njihovom Kovid centru liječe 50 pacijenata iz raznih krajeva Crne Gore, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

A direktorica nikšićkog Doma zdravlja Ljiljana Adžić, TV Vijesti je kazala da ovih dana bilježe rast broja pregleda u kovid centru, kao i veći broj kućnih posjeta. Sedam ljekarskih timova sa velikim brojem tehničara, dnevno imaju oko 450 pregleda, uzorkovanja i davanja terapija.

Bonus video: