"SVE VIŠE PACIJENATA SE LIJEČI OD KORONAVIRUSA"

Raičević: Epidemiološka situacija u Baru nije zadovoljavajuća, ako se popuni bolnica imamo "Plan B"

"Rukovodstvo Barske bolnice već priprema taj "Plan b", odnosno, potencijalno proširenje samih kapaciteta kovid centra za nekih 10 do 15 ležajeva. Iskreno se nadamo da će se situacija narednih dana popraviti i da nećemo doći u tu poziciju", kazao je Raičević

2986 pregleda 3 komentar(a)
Raičević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Raičević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Opštoj bolnici u Baru, koja jeste kovid centar za crnogosko primorje sve više i više je pacijenata na liječenju od posljedica zaraze koronavirusom, kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar.

"Prema posljednjem presjeku, 87 pacijenata je na liječenju u kovid centru bolnice, što predstavlja skoro popunjenost kpaciteta od 90 odsto. Sa druge strane, Dom zdravlja Bar, bilježi na dnevnom nivou blizu 150 pacijenata, što ukazuje na činjenicu da epidemiološka situacija nije na zadovoljavajućem nivou. Od 87 pacijenata koji se trenutno liječe u našoj bonici, 20 pacijenata je na jedinici intenzivne njege. Većina od njih je na invazivnoj ventilaciji i vrlo su ozbiljnog zdravstvenog stanja", istakao je Raičević.

U slučaju da dođe do kompletne popunjenosti, Raičević ističe da imaju plan.

"Rukovodstvo Barske bolnice već priprema taj "Plan B", odnosno, potencijalno proširenje samih kapaciteta kovid centra za nekih 10 do 15 ležajeva. Iskreno se nadamo da će se situacija narednih dana popraviti i da nećemo doći u tu poziciju", kazao je Raičević.

Predsjednik Opštine Bar poručuje da ljekara ima dovoljno.

"Mjere koje su na snazi od prošle nedelje se poštuju. Imamo određenog kršenja mjera prije svega zabrane kretanja iz objekta stanovanja nakon 21 čas. Naša Komunalna policija sa pripadnicima Uprave policije kontrolisala je ugostiteljske objekte i izvršeno je 18 kontrola, a zabilježeno je jedno kršenje od strane ugostitelja i naplaćena novčana kazna od 2.500 eura", rekao je on.

Raičević navodi da trenutno raspolažu sa dovoljno opreme, ali zabrinjava ih nedostatak određenih ljekova.

"Trenutno naš zdravstveni sistem raspolaže sa dovoljno opreme. Ono što mene zabrinjava je sve veći broj informacija koje dobijam od pacijenata i njihovih porodica, da su im teško dostupni ljekovi koji se koriste za sprečavanje zgrušavanja krvi. Ovih putem apelujem i na Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva da obezbijede dovoljne količine medikamenata za zdravstveni sistem u Baru i sami tim utiču na oporavak pacijenata", kazao je Raičević.