Đonović: Srbija pokušava da se miješa u izbor patrijarha SPC, to je mnogo lakše uraditi u Hramu Svetog Save

"Oni koji možda ne bi trebali da znaju o čemu se tačno govori i kako teče izbor, mogu da imaju saznanja, a to znači da mogu i da tokom sabora vrše pritisak i ucjene ili na bilo koji drugi način da utiču na izborni tok"

7366 pregleda 8 komentar(a)
Đonović, Foto: Printscreen/You tube/TV Vijesti
Đonović, Foto: Printscreen/You tube/TV Vijesti

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan danas u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite.

Vjerski analitičar, Draško Đonović, ističe da sve manje ljudi vjeruje da je promjena lokacije uslijedila usljed pandemije.

"Činjenica jeste da je u poslednje vrijeme država Srbija pokušava da se miješa u izboru patrijarha i da je to mnogo lakše uraditi u Hramu Svetog Save, koji je pod video nadzorom i koji je ozvučen da bi se mogle prenositi liturgije. Tako da se može pratiti kompletan izborni proces ukoliko osoba nije u kripti Hrama Svetog Save. Oni koji možda ne bi trebali da znaju o čemu se tačno govori i kako teče izbor, mogu da imaju saznanja, a to znači da mogu i da tokom sabora vrše pritisak i ucjene ili na bilo koji drugi način da utiču na izborni tok", ističe Đenović.

Povezani članci

18. Februar 2021.

SPC bira patrijarha: Dvije struje, tri imena u koverti

Đenović smatra da bi trebalo u što kraćem roku izabrati novog patrijarha.

"Ono što mene od jutros praktično brine jeste da imamo sve veći broj episkopa za koje znamo da neće moći da prisustvuju samom saboru i ja se ne bih iznenadio ukoliko uz opstrukciju nekih episkopa koji su protiv održavanja sabora u kripti Hrama Svetog Save jednostavno se ustanovi da ne postoji dovoljan broj episkopa, da ne postoji forum za održavanje sabora. Sama sedmica sabora počinje danas u podne i biće tu neke kafe pauze, pa nakon pauze ručak u 16h, sjednica bi trebalo da se nastavi u 16:30 do nekih 18:30 kada je večera. Ja mislim da će izborni proces trajati do sjutra, a može da traje i do subote. Nisam siguran koliko bi to zaista bilo dobro, a ne bi bilo dobro upravo zbog različitih pritisaka jer ovdje već postoji neka vrsta napetosti zbog izbora patrijarha. Mislim da bi bilo najbolje da se to završi u nekom kraćem razumnom roku. "

Na pitanje da li će zvanična politika uticati na izbor, Đenović kaže:

"Država može da se umiješa u izbor jer ona ima definitivno svoje kandidate. Otprilike kako se spekuliše sve je ono nezvanično i odnos snaga je pola-pola. Sada je najveći pritisak na one episkope kakav je bio Lavrentije koji ima dva glasa, sa obzirom da je pored toga što je episkop šabački on je i administrator valjevske parhije nakon smrti od koronavirusa eposkopa Milutina. Sada je najveći pritisak na one neopredijeljene i teško je reći da li će država uspjeti da proturi svoje kandidate ili ne. Mislim da ukoliko bi država imala sva tri kandidata, tj da su u sve tri koverte njeni kandidati da tu ne bi bas bilo upliva Duha Svetoga. Međutim, sa druge strane ja uvijek kažem sa druge strane predhodna dva izbora imali smo situaciju gdje su izabrani bili Patrijarh Pavle i Patrijarh Irinej koji nisu bili favoriti. Znamo da je svaka vlast zainteresovana da ima na čelu Srpske pravoslavne crkve svog čovjeka, još od kako je obnovljena Srpska patrijaršija 1920. godine, jasno je koliko je država nastojala da jednostavno prtojerej bude u dobrim odnosima sa vlasti".

Bonus video: