Grbić: Sporne serije kancerogenog susama moraju se povući sa tržišta

"Ostaje da se vidi šta se dešava na unutrašnjem tržištu i shodno tome uzeli smo 52 različita uzorka, a od svih ukupnih kontrolisanih 8 nije odgovaralo po pitanju etilen oksid"

4669 pregleda 3 komentar(a)
Grbić, Foto: YouTube/Print Screen
Grbić, Foto: YouTube/Print Screen

Niz proizvoda povučen je sa tržišta u Hrvatskoj i Srbiji nakon što je otkriven kancerogeni susam. Ima li ga na našem tržištu, pitali smo Draganu Grbić, inspektorku Uprave za bezbijednost hrane.

"Vi znate da je krajem januara stigla informacija putem međunarodnog sistema za obavještavanje da se u određenim pošiljkama susama iz Indije nalazi nedozvoljena supstanca etilen oksid. Shodno tome su nakon obavještenja odmah preduzete mjere da se pošiljke pregledaju na granici, jer je tu prva barijera prije ulaska u samu zemlju. Moram da kažem etilen oksid je na listi evropskih i kod nas zabranjenih za tretiranje dezinfekcije hrane, zato što se pokazao kao kancerogen. A u ovom slučaju on se vjerovatno našao u sjemenu susama porijeklom iz Indije, ukoliko su oni koristili takva sredstva za dezinfekciju skladišta u kojima se nalazi ova količina hrane. Dakle, po tom obavještenju granica je prva barijera koja je bila kontrolisana i tu su dvije pošiljke uništene. Pronađen je pesticid i one su već zbrinute. Ostaje da se vidi šta se dešava na unutrašnjem tržištu i shodno tome uzeli smo 52 različita uzorka, a od svih ukupnih kontrolisanih 8 nije odgovaralo po pitanju etilen oksid. Onda smo poslali urgenciju svim operaterima, uvoznicima i distributerima, da se sporne serije i lotovi moraju povući sa tržišta. Te urgencije su jasno definisale koja procedura se koristi tj. procedura za opoziv hrane i jasno je definisan način na koji će se povući. Tako da smo sada u fazi povlačenja ovih proizvoda kojih smo u laboratoriji dobili potvrdu da sadrže etilen oksid", kazao je Grbić.

Grbić navodi da hrana kontoliše na graničnim prelazima, gdje se vrši indetifikacioni, fizički, dokumentacioni pregled i laboratorijski.

"Što se tiče uzorkovanja svi imamo svoje planove i tražimo različite supstance u toj hrani. Naravno imate i dodatke analize koje radite ukoliko imate potrebe, sumnjate ili dobijete kao u ovom slučaju neku informaciju pa onda ovo što smo analizirali na tržištu, to je ušlo vjerovatno prije ovog obavještenja. Svakako mi radimo kontrolu i bez obavještenja, samo vidite raznim proizvođačima padaju razne stvari na pamet, pa i da koriste supstance koje nisu dozvoljene. Upravo zbog toga postoje liste i laboratorije shodno tome ispituju nedozvoljene supstance. A što se tiče samog etilen oksida rezideu su vrlo male količine koje mogu da se nađu 0,05 mirkograma, a ovdje se pokazalo u ovim rezultatima koji su nam bili dostupni ne kod nas samo nego u Evropi da su negdje bile veoma, veoma visoke", naveo je on.

Bonus video: