Marković (Lovački savez): NVO su lovci na projekte, ne očekujemo da kažu nešto lijepo o nama

"Oni su lovci na projekte, jer kako možete vi dobiti neki međunarodni projekat ako u svojoj državi ne pokažete da je sve crno. Retorika njihovog tipa uopšte za nas nije značajna, niti nam je potrebna. Mi smo im pomogli koliko smo mogli, međutim ta naša pružena ruka saradnje nije urodila plodom" – dodaje Marković

4989 pregleda 85 reakcija 9 komentar(a)
Marković, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Marković, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Aleksandar Perović, rukovodilac Sektora za krupne zvijeri CZIP-a kaže da je ubijena mečka u Beranama samo kap koja je prelila čašu i dodaje da su podnijeli zahtjev za moratorijum i misle da je to jedini ispravan način.

"Pod hitno mora da se mijenja stanje, jer ako budemo čekali nadležne institucije da rade na način kao što su do sada radile mi ćemo imati još veći problem. Zaista je simptomatično da ni jedna državna institucija pa takođe ni Lovački savez ni jednom se nisu oglasiili povodom ovih slučajeva" – ističe Perović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Nikola Marković iz Lovačkog saveza Crne Gore je rekao da se Zakonom bilo koje države ne može uvesti moratorijum na lov i da ne očekuje od NVO sektora da kažu nešto lijepo o lovcima .

"Oni su lovci na projekte, jer kako možete vi dobiti neki međunarodni projekat ako u svojoj državi ne pokažete da je sve crno. Retorika njihovog tipa uopšte za nas nije značajna, niti nam je potrebna. Mi smo im pomogli koliko smo mogli, međutim ta naša pružena ruka saradnje nije urodila plodom" – dodaje Marković.

Aleksandar Perović je rekao i da resornom ministru Aleksandru Stijoviću daju šansu da definiše strategiju ali jedini način jeste moratorijum.

"Moramo da radimo na tome da se jednom krene sa nultog stanja i da se odrade pravi monitorinzi lovne divljači, da se pravilnik u lovnim sezonama uklopi sa svim konvencijama koje je Crna Gora potpisala i da odgovorni podnesu ostavke"

Upitan da li će podnijeti ostavku predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković je rekao da neće i da je to smiješno.

" Ove priče su možda pitke nekome ko se ne razumje u oblast, ali jednostavno ako želite činjenicama da se bavimo, preko kojih se lagano preskače – istakao je Marković.

Bonus video: