Boje jutra

Perunović: Još nismo dobilo potvrdu od EPCG da li je isteklo 20.000 sati rada ekološki neprihvatljive tehnologije

"Mi smo već nekoliko puta uputili upit njima i nikada nismo dobili zvanični odgovor. Oni zloupotrebljavaju ovaj Zakon o energetici i vezuju se za zadnji rok gdje su obavezni da dostave taj odgovor. Rekli su da će zvanično odgovoriti 31. marta, međutim svima nama je jasno da su ti sati istekli"

9845 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ministarstvo kapitalnih investicija još nije dobilo zvaničnu potvrdu od Elektroprivrede o tome da li je 20 hiljada sati rada sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom isteklo, kazao je gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti državni sekretar, Marko Perunović.

"Mi smo već nekoliko puta uputili upit njima i nikada nismo dobili zvanični odgovor. Oni zloupotrebljavaju ovaj Zakon o energetici i vezuju se za zadnji rok gdje su obavezni da dostave taj odgovor. Rekli su da će zvanično odgovoriti 31. marta, međutim svima nama je jasno da su ti sati istekli. Čak imamo i iz same Elektroprivrede doznaka da su davno, davno potrošeni, još u oktobru prošle godine. Sada neko od njih treba to da potvrdi i da vidimo kako ćemo reagovati vezano za sve to".

Ministarstvo pokušava da produži rad u ovom režimu, ali su i svjesni da će trebati još puno vremena za ekološku rekonstrukciju jer ništa nije urađeno, a ukoliko se rekonstrukcija bazira na postojećem projektu u najboljem slučaju će trebati dvije do tri godine.

"Ja nijesam neki preveliki optimista po pitanju produženja radnih sati po ovom režimu rada. Iskren da budem predhodna Vlada se igrala sa ovim stvarima. Preuzeli su neke ozbiljne stvari i ozbiljne zakonske akte, u dogovoru sa Evropskom energetskom zajednicom i valjda je to za sav taj period trebalo poštovati. Trebalo je napraviti jednu plansku ekološku rekonstrukciju, koju smo mi prihvatili da ćemo da uradimo. Međutim na tim stvarima apsolutno ništa nije urađeno, a ti sati tu trošeni bez ikakvog plana." istako je Perunović.

On je kazao i da će u svakom slučaju postojati period s nedostatakom struje koju ćemo morati da uvozimo.

"To se može odraziti na naše račune za struju, ako uvezemo dodatnu količinu energije moraju da porastu za neki procenat. Da li ce država stati iza svega toga, to je sad već drugo pitanje"

Crna Gora će 2035. godine najvjerovatnije biti prinuđena da prestane s proizvodnjom struje iz uglja.