Nakon kovida - epidemija hroničnog umora

Svjetska zdravstvena organizacija priznala hronični umor kao oboljenje o kojem ne znamo mnogo, kazao je Vukmirović

3475 pregleda 1 komentar(a)
Vukmirović, Foto: TV Vijesti
Vukmirović, Foto: TV Vijesti

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti kardiolog Mihailo Vukmirović je govorio o hroničnom umoru nakon kovida i rekao da sami hronični umor je nešto što svi mi doživljavamo u nekom periodu svog života i svakako ga treba doživljavati drugačije od svakodnevnog umora.

"Razlika je da ovaj svakodnevni umor se izgubi kada se mi odmorimo, kada se malo osvježimo, kada imamo naporan fizički ili psihički dan. Međutim, hroničan umor je jedno patološko stanje, čak i bolest. Svjetska zdravstvena organizacija ga je priznala kao oboljenje, o kojem ne znamo mnogo. Ono što ga karakteriše je da nakon odmora i nakon prekidanja fizičke aktivnosti ne dolazi do svježine i do povećanja potencijala za neke buduće aktivnosti. To stanje traje preko šest mjeseci. To je period koji razlikuje jedan običan svakodnevni umor od jednog patološkog premora."

Smatra se da svaki virus i koronavirus koji je sada najaktuelniji, dovodi do tih nekih faza oslabljenja imunog sistema, dovodi do hroničnog umora.

Jedna italijanska studija pokazuje da skoro 90 odsto pacijenata koji imaju neki od oblika kovid infekcije ili blažu kliničku sliku u tom stanju koje traje nakon klasične infekcije se manifestuje nekim od simptoma. Jedna engleska studija pokazuje da više od 50 odsto pacijenata osim simptoma ima upravo simptom hroničnog umora, a trećina se izjasnila da nije sposobna za rad.

Bonus video: