Cerović: Uradiću sve da zaštitim pacijentkinje od verbalnog i fizičkog zlostavljanja

"Ono što je bitno je da građanke Crne Gore prijave svaku vrstu neprijatnosti bilo što se tiče ginekoloških pregleda ili bilo kakvih pregleda u Kliničkom centru i za to imaju više mogućnosti"

4344 pregleda 2 komentar(a)
Cerović, Foto: TV Vijesti
Cerović, Foto: TV Vijesti

Pomoćnica direktora za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) dr Žanka Cerović rekla je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti da će uraditi sve da zaštiti pacijentkinje od verbalnog i fizičkog zlostavljana u ginekološkim ordinacijama, na koje su ukazala svjedočenja preko 300 hrabrih žena koje je objavila satirična i feministička Facebook stranica "Vala Ljeposava".

"Kao doktoru i kao članu Sindikata doktora medicine, jako mi je važno i vrlo sam zadovoljna što su na ovaj apel sa društvenih mreža odreagovali ministarka zdravlja i direktorica Kliničkog centra, jer moramo priznati da nije baš uobičajeno" - istakla je Cerović.

Smatra da je važno da zdravstveni sistem kao institucija i servis građana bude otvoren.

"Bez obzira što ne postoje materijalni dokazi, ja sa ove pozicije na osnovu prijava pacijentkinja imam pravo da sakupljam činjenice što ću sigurno uraditi i da izvodim zaključke iz toga što će vrlo imati težinu kod menadžmenta. Bez obzira što mislim da su ovo neki pojedinačni slučajevi i da ovo blati čitavu profesiju, upravo u tom cilju da pojedinačni slučajevi ne smiju da blate profesiju ovo moramo uraditi. Međutim, ono što je bitno je da građanke Crne Gore prijave svaku vrstu neprijatnosti bilo što se tiče ginekoloških pregleda ili bilo kakvih pregleda u Kliničkom centru i za to imaju više mogućnosti. Na svakom odjeljenju postoji anonima anketa za prijavu, postoji mail na koji mogu da se jave građanke, postoji telefon fiksni i mobilni i na kraju postoji kancelarija zaštitnice prava pacijenata gdje uvijek mogu da dođu" – rekla je dr Cerović.

Bonus video: