Prostor ispod Ljubovića - urbanistički haos: Investitor uprkos zabrani podigao šest spratova i potkrovlje

U fokusu javnosti su nakon stopiranja izgradnje jedne zgrade, tri nelegalno sagrađene šestospratne lamele, firme "PS gradnja"

17453 pregleda 123 reakcija 19 komentar(a)
Zgrada u naselju Ljubović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zgrada u naselju Ljubović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prostor ispod podgoričkog brda Ljubović već je postao primjer urbanističkog haosa ali i nelegalne gradnje.

U fokusu javnosti su nakon stopiranja izgradnje jedne zgrade, tri nelegalno sagrađene šestospratne lamele, firme "PS gradnja".

Iako je rješenje o rušenju tih lamela donijeto još prije dvije, odnosno tri godine, iz građevinske inspekcije Ministarstva urbanizma kažu da ne mogu krenuti sa rušenjem dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom.

U međuvremenu, kontroverzni investitor podnio je zahtjev za legalizaciju tog objekta.

A glavni problem je to sto su sve tri lamele nelegalno izgrađene, a i pored toga sto su donijeta rješenja o rušenju, koja su već duže vrijeme izvršna, nadležni organi još ništa nisu preduzeli.

Rješenje o rušenju B i D lamele donijeto je još 2018. godine, a 2019. godine o rušenju lamele C.

Međutim, investitor "PS gradnja" uprkos zabrani gradnje, podigao je šest spratova plus potkrovlje, a neki stanovi su već useljeni.

To dodatno otežava rušenje, za koje je zaduženo preduzeće "Zaštita prostora Crne Gore".

Ipak, stanari zgrade na koju se naslanjuju tri sporne lamele ne odustaju, pa su novom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uputili peticiju kojom traže da postupe prema donijetom rješenju o rušenju objekata.

Iz urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kažu da, uprkos rješenju, jos ne mogu da pristupe rušenju, jer čekaju da se okonča postupak pred sudom.

Bonus video: