"Odluka Vukovića je u funkciji prikupljanja političkih poena, DPS vlast je ugasila MA"

U opoziciji ne spore da je potrebna pomoć velikom dijelu zaposlenih u
MA, ali smatraju da su odlukom gradonačelnika diskriminisani
mnogi koji su takođe ugroženi

15524 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Avion Montenegro erlajnsa, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Avion Montenegro erlajnsa, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nedavna odluka gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da zaposlene u bivšem nacionalnom avio-prevozniku, Montenegro erlajnsu (MA), pomogne sa po 250 eura, za opozicione odbonike u parlamentu Glavnog garada je isključivo u funkciji prikupljanja političkih poena i još jedan primjer sporne isplate iz budžetske rezerve.

Iako ne spore da je većini radnika MA potrebna pomoć, podsjećaju da je upravo bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je Vuković istaknuti predstavnik, dovela aviokompaniju do gašenja, te da je sada licemjerno dijeliti 90.000 eura osiromašenih građana Podgorice, među kojima su brojni takođe bez prihoda.

Iz Glavnog grada dodatno objašnjavaju da je odluka o jednokratnoj pomoći donesena na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Statuta Glavnog grada, te Odluke o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve.

U opoziciji ne spore da je potrebna pomoć velikom dijelu zaposlenih u MA, ali smatraju da su odlukom gradonačelnika diskriminisani mnogi koji su takođe ugroženi.

Problematizuju i način potrošnje iz budžetske rezerve.

Vuković, pak kaze da njegov potez treba da podstakne državne institucije da i one pomognu radnicima MA.

Avioni MA prestali su da lete krajem prošle godine, nakon što je kompanija doživjela finansijski slom, a državna pomoć više nije bila moguća, jer je već nezakonito dodjeljivana.

Loše rukovođenje i nikad obavljeno restrukturiranje doveli su na kraju do toga da avioni nisu smjeli da polete jer bi bili zaplijenjeni u inostranstvu.

Bonus video: