Milić za TV Vijesti: Porast broja slučajeva korone u Italiji, hidroksihlorokin i lopinavir nijesu efikasni

"Sada lakše pacijente tretiramo bez ikakve terapije, samo praćenjem i simptomatskom terapijom", ističe Milić

5590 pregleda 1 komentar(a)
Milić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Milić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prošla je godina otkako je Italija zbog koronavirusa prva u Evropi uvela lokdaun.

U tom trenutku, Italija je imala 152 registrovana slučaja i troje preminulih od kovida.

Godinu dana nakon, dr Jovana Milić, članica infektološkog istraživačkog tima Univerzitetske bolnice u italijanskom gradu Modeni ističe za Boje jutra na TV Vijesti da se u posljednjih nekoliko dana opet bilježi porast broja slučajeva.

"Kada je u pitanju liječenje kovid pacijenata u odnosu na prošlu godinu drastično se promijenilo. Sada znamo da postoje neki ljekovi koji su efikasni i koji nisu efikasni u liječenju. Ono što nije efekisano u liječenju je hidroksihlorokin, lopinavir i još neki ljekovi koji su se koristili na početku pandemije. Ti ljekovi se sada uopšte ne koriste. A što se tiče nekih terapijskih opcija, većinu smo odbaciili. Sada lakše pacijente tretiramo bez ikakve terapije, samo praćenjem i simptomatskom terapijom", ističe Milić.

U međuvremenu proizvođači vakcina su objavili rezultate treće faze ispitivanja.

Milić je pojasnila i zbog čega efikasnost vakcine AstraZeneka varira između 60 i 90% a Sputnjik V je efikasan u 92% slučajeva iako je slična tehnologija u pitanju.

"Razlika u efikasnosti je zapravo primijećena na osnovu toga kada se primjenjuje druga doza AstraZeneka vakcine i kolika je doza. Sada je primijećeno da druga doza vakcine zapravo povećava efikasnost ove vakcine. To se sada proučava naširoko u Velikoj Britaniji i očekujemo da budu objavljeni rezultati tog istraživanja koji bi pokazali dinamiku razvoja imunskog odgovora nakon primjene polovične doze AstraZeneka vakcine. Te razlike su zapravo finese i to su podaci na velikim brojevima i treba da vidimo na osnovu novih istraživanja zbog čega je ta razlika zapravo nastala", rekla je Milić.

Bonus video: