Račić: Izbijanje epidemije morbila u ovom trenutku bilo bi katastrofalno

Račić je navela da svaki izostanak vakcinacije veliki problem te da može dovesti do izbijanja epidemije, što bi u trenutku pandemija koronavirusa bilo nezamislivo

3116 pregleda 3 komentar(a)
Slađana Račić, Foto: TV Vijesti
Slađana Račić, Foto: TV Vijesti

Kako je u Bojama jutra istakla doktorka Doma zdravlja Podgorica, Slađana Račić pandemija koronavirusa smanjila je aktivnost svih pedijatrijskih službi tokom prošle godine, te je broj vakcinisane djece MMR vakcinom znatno smanjen.Kod populacije koja nije primila ovu vakcinu - morbili, tj. male boginje mogu postati problem.

"To je zbog toga što se veoma brzo šire i izazivaju veoma teške komplikacije - koje mogu biti upala mozga tj. encefalitis, upala uha, oštećenja sluha i vida, teških upala respiratornih puteva i pluća, čestih i teških dijareja i dehidracije djece. Tako da sama bolest je veoma teška i može da izazove teške komplikacije", istakla je Račić.

Objašnjava da je svaki izostanak vakcinacije veliki problem te da može dovesti do izbijanja epidemije, što bi u trenutku pandemija koronavirusa bilo nezamislivo.

"Izbijanje epidemije morbila u ovom trenutku bilo bi katastrofalno i zbog velikog obolijevanja i smrtnosti osjetljivih, ali i zbog zdravstvenog sistema koji je inače opterećen postojećom epidemijom".

Doktorka je istakla da Dom zdravlja raspolaže svim vakcinama, koje su u redovnom kalendaru vakcinacije, kada su djeca u pitanju.

Detaljnije u gostovanju:

Bonus video: