Kuljić-Kapulica: Davanje različitih doza vakcina protiv kovid-19 nije preporuka, već apsolutna stručna greška

"Lično što se tiče ovog čovjeka ja ne mislim da će imati posebne komplikacije. Jedino što se može desiti je da ima veće neželjene efekte"

2990 pregleda 2 komentar(a)
Nada Kuljić-Kapulica, Foto: TV Vijesti
Nada Kuljić-Kapulica, Foto: TV Vijesti

Davanje različitih doza vakcina protiv COVID-a-19 nije preporuka, već apsolutna stručna greška, istakla je u Bojama jutra na TV Vijesti Nada Kuljić-Kapulica.

Ona je istraživala viruse korona još osamdesetih godina u velikoj laboratoriji na VMA u Beogradu.

Kuljić-Kapulica komentarisala je slučaj iz Srbije kada je čovjek iz Vranja primio drugu dozu vakcine različitog proizvođača od prve.

"Greške u medicini se dešavaju, nekada ih sakriju, a nekada se vide. Prema tome ovo je bila apsolutna stručna greška. Vjerovatno iz nehata. Lično što se tiče ovog čovjeka ja ne mislim da će imati posebne komplikacije. Jedino što se može desiti je da ima veće neželjene efekte. Međutim, čovjek je preležao koronu i ima svoja prirodna antitijela, pa je onda dobio jedan dio ograničenih antigena Fajzerovom vakcinom, a potom dobio opet pun virus. Njegov organizam treba da ima sasvim dosta antitijela", kazala je.

Ona je dodala da bez obzira na to što su postojale tvrdnje da je moguće kombinovati vakcine zbog eventualnih problema u isporukama to ne bi trebalo da bude praksa.

"Na početku vakcinacije u Njemačkoj jedan pacijent je dobio šest Fajzerovih doza, umjesto jedne. Prema tome, ovo što se i ovdje desilo da se jedan čovjek vakcinisao sa različitim vakcinama, to je stručna greška", istakla je Kuljić-Kapulica.

Dodala je i da burnija reakcija na vakcinu ili njeno odsustvo ne utiču na to koliko će naš organizam da proizvede antitijela.

"Svaki čovjek reaguje na svoj način i stvara antitijela brzinom kako je preodređen njegov organizam. Ne treba zaboraviti da kod određenog broja ljudi imuni sistem ne reaguje i ne može da stvara antitijela prema određenom antigenu. To su takozvani nereaktori. Vi možete tim ljudima da dajete koliko hoćete doza vakcine oni nikada neće stvoriti antitijela", objasnila je.

Kuljić-Kapulica smatra da se bližimo kraju pandemije bez obzira na nove sojeve koronavirusa.

"Ako je prije 100 godina mogla da se pobijedi epidemija za koju nije bilo vakcine, ovaj virus će biti pobijeđen na ovaj ili onaj način. Prema tome ja mislim da je ovo posljednje poglavlje pandemije", kazala je.

Bonus video: