Zaraženo 28 pacijenata u Dobroti, svi stabilno

Među osobljem bolnice inficirana dva ljekara, deset medicinskih i tri nemedicinska radnika, nakon što se jedan oporavio

6334 pregleda 0 komentar(a)
Specijalna bolnica u Kotoru, Foto: psijihatrijakotor.me
Specijalna bolnica u Kotoru, Foto: psijihatrijakotor.me

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru Petar Abramović kazao je da je u toj ustanovi koronavirusom inficirano 28 pacijenata i da su svi stabilnog stanja.

"Jedan pacijent je na kiseoničkoj potpori, ali ni on nije ugrožen", rekao je Abramović za Boje jutra na TV Vijesti.

Dodao je da su među osobljem bolnice inficirana dva ljekara, deset medicinskih i tri nemedicinska radnika, nakon što se jedan oporavio. Svi su stabilnog zdravstvenog stanja i dobre kliničke slike.

"Klinika ima na raspolaganju ima na papiru 305 pacijenata, međutim u bolnici je oko 250 pacijenata", dodao je.

Abramović je kazao da ne mogu ustanoviti kako je došlo do inficiranja, jer se radi o velikom broju pacijenata i o 180 zaposlenih.

"Ekipa Instituta za javno zdravlje je došla na naš poziv, kako bi nas edukovala u smislu onoga sto Institut inače radi. Dali su nam precizne upute kako se ponašati i izvrsili su dezinfekciju prostorija i uputili zaposlene kako će to u budućnosti raditi. Što se tice mjera i do sada su bile potpune i nisu se mogle pojačati, u bolnici su odavno zabranjene posjete, već je zabranjeno kretanje svih pacijenata i zaposlenih, svi su obavezni da nose zaštitnu opremu. Tako da što se tiče povećanje mjera nismo ih mogli više povećati", dodao je.

Abramović je kazao da su morali izvršiti neku vrstu reorganizacije unutar bolnice.

"Odjeljenja broj 2 i 6, to su odjeljenja sa pacijentima na produženom liječenju gdje se pojavila infekcija, to smo odjeljenje izdvojili i od njega smo napravili jedan prostor u koji je određen za izolaciju. Još jedno odjeljenje smo oslobodili od pacijenata u slučaju većeg broja inficiranih da i on bude na raspolaganju", kazao je direktor ustanove.

Istakao je da posljednjih nekoliko dana nisu imali novih osoba sa simptomima.

Bonus video: