Terzić: U KCCG 122 pacijenta, od kojih je 64 životno ugroženo

"U našem radu svakodnevnom mi najbolje sagledamo situaciju za mogućnosti i adekvatnost liječenja. Nama je najveći problem zdravstveni kadar i uslovi u kojima radimo. Svaki pacijent koji ovdje bude smješten vezan je za KC, koji je 500 m udaljen od ove zgrade. Tako da sve moguće konsultacije, sva dijagnostika i doktori su na dohvatu ruke. A sve što je udaljenije od KC, pravi opasnost za liječenje pacijenata"

8203 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Terzić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zoran Terzić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Kliničkom centru Crne Gore ukupno je 122 pacijenta hospitalizovano, od čega je 64 životno ugroženo, kazao je medicinski dirketor te utanove Zoran Terzić za jutarnji program TV Vijesti "Boje jutra".

"Trenutno imamo 10 do 12 slobodnih mjesta. A u okruženju u bolnicama imamo oko 100 do 120 mjesta gdje možemo da smjestimo pacijente koji su lakši i srednje teški oblik kliničke slike", kazao je Terzić.

"U skladu sa epidemiološkom situacijom i da budemo spremni za još veći porast broja oboljelih, opremili smo Medicinsku školu i spremili smo pet bolesničkih soba sa 30 kreveta. Spremili smo sve uslove kako od medicinskog kadra tako do aparature, ljekova i boca sa kiseonikom. A svi pacijenti koji su životno ugrozeni moraju biti liječeni u našim centralnim jedinicama, a ovo je rezervna varijanta koju smo spremili" kazao je on.

Terzić napominje da je najveći problem zdrastveni kadar i uslovi u kojima rade.

"U našem radu svakodnevnom mi najbolje sagledamo situaciju za mogućnosti i adekvatnost liječenja. Nama je najveći problem zdravstveni kadar i uslovi u kojima radimo. Svaki pacijent koji ovdje bude smješten vezan je za KC, koji je 500 m udaljen od ove zgrade. Tako da sve moguće konsultacije, sva dijagnostika i doktori su na dohvatu ruke. A sve što je udaljenije od KC, pravi opasnost za liječenje pacijenata", kazao je on.

Medicinski direktor je objasnio i da postoji mogućnost prebacivanja zaraženih u bolnice u okruženju Podgorice, prije svega u Nikšić, Cetinje, Brezovik, Bijelo Polje i Berane.

"Bilo je 150 postelja na nivou tih ustanova za liječenje kovid pacijenata. Tako da se ne može dovesti u pitanje smještajni kapaciteti za liječenje kovid pacijenata na novou CG. Jedino što bih zamolio građane da po preporuci naših ljekara ako kažemo da se nastavi liječenje u npr Beranskoj bolnici, mogu da kažem da je to stručna i prava preporuka naših doktora i da se ti pacijenti mogu bezbjedno smjestiti u te ustanove i da se tu završi njihovo liječenje. A mi da obezbijedimo smještajne kapacitete za one najteže slučajeve koju su vezani za dolazak u KC. Terapija je ista ili se dala u Podgorici ili se dala u Beranama. Ako su neka teža situacija, pacijenti će biti upućeni ovdje", kazao je Terzić.

On je pojasnio i situaciju sa respiratorima.

"Mi imamo 131 respirator od čega nisu svi u upotrebi, određeni broj smo pozajmili u centrima u okruženju. tako da se trenutno nalazi 105 respiratora koji su spremni", kazao je Terzić.

Bonus video: