Jovanović: U slučaju korone, ne bi trebalo ići samoinicijativno na rendgenske preglede

"Naši građani bi trebalo da znaju da su rendgenski zraci opasni, to su elektromagnetni talasi koji mogu da oštete samo tkivo i genetski materijal, mogu dovesi do transformacije iz zdrave u malignu ćeliju", kazao je načelnik Odjeljenja pulmologije KCCG dr Vladimir Jovanović

9886 pregleda 4 komentar(a)
Jovanović, Foto: Printscreen YouTube
Jovanović, Foto: Printscreen YouTube

U slučaju zaraze virusom korona, snimanje pluća "na svoju ruku" nije preporučljivo zato što može da bude opasno, objasnio je u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Vladimir Jovanović, načelnik Odjeljenja pulmologije KCCG, te istakao da rendgen ili skener mora biti isključiva preporuka ljekara.

"Veliki broj naših pacijenata voli sam sebe da liječi ili već dolaze u naše ambulante sa uključenom antibiotskom terapijom. Naši građani bi trebalo da znaju da su rendgenski zraci opasni, to su elektromagnetni talasi koji mogu da oštete samo tkivo i genetski materijal, mogu dovesi do transformacije iz zdrave u malignu ćeliju. Tako da ne bi trebalo da idu samoinicijativno na rendgenske preglede. Jednostavno preporuka moja je da ništa ne snimaju bez dogovora sa nadležnim ljekarima iz kovid ambulanti", kazao je pulmolog.

Dr Jovanović rendgenski snimak preporučuje kada se jave ozbiljniji simptomi poput otežanog disanja, gušenja, kratkog daha, temperature i kašlja.

"U KC uglavnom praktikujemo rendgenografije pluća sa do 200 puta manjim zračenjem. To su niske doze zračenja koje naši pacijenti dobiju. Ta rendgenska slika nam daje manje podataka u odnosu na skenerski snimak, ali dovoljno nam je za praćenje bolesti", istakao je.

Kazao je i da 50 odsto asimptomatskih pacijenata imaju promjene na plućima koje kasnije spontano prolaze.

"Ti najblaži pacijenti se liječe uzimanjem dovoljno tečnosti, kod visoke temperature paracetamolom i vitaminskom terapijom, nikako antibiotici", rekao je.

Dr Jovanović u postkovid periodu preporučuje vježbe za disanje.

"Veliki dio naših pacijenta koji oporave izgube kondiciju, to je ono što njih najviše uznemirava kada ne mogu da hodaju po ravnom, a da ne pričam o hodu uz stepenice ili uzbrdo. Mi odmah uključujemo taj fizikalni tretman u oporavak naših pacijenata, učimo ih kako da dišu opet, uključujemo vježbe za disanje, radi se kompletna fizikalna terapija koja jako pomaže u bržem oporavku od korone", zaključio je.

Bonus video: