Ratković: Sa ovakvom epidemiološkom situacijom ne možemo se nadati ljetnjoj turističkoj sezoni

Turistički ekspert Rade Ratković ističe da se moramo na drugačiji način prilagoditi novonastaloj situaciji

7955 pregleda 20 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sa ovakvom epidemiološkom situacijom ne možemo se nadati ljetnjoj turističkoj sezoni, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti prof. dr Rade Ratković, turistički ekspert.

"Ako ubrzo, u roku od mjesec dana najdalje ne postignemo radikalno niže parametre transmisije virusa i približimo se zemljama EU iz kojih gosti dolaze, tek tada se možemo nadati da će nam se vjerovati, da ćemo ubijediti partnere da ne rizikuju zdravlje kada dođu kod nas. Isto važi i za goste regiona", rekao je.

Ratković ističe da se moramo na drugačiji način prilagoditi novonastaloj situaciji.

"Mi da bi imali strane turiste moramo prvo da ih uvjerimo da odgovorno upravljamo pandemijom. Treba da ih informišemo putem digitalnog marketinga o našoj novoj ponudi u agroturizmu, našem seoskom i primorskom turizmu. Treba da idemo na to da se otvara što više kampova, jer to bi ih motivisalo da dođu, jer to bi bila i jedna zdravstvena preporuka, a ne samo odmor. Drugo mi imamo veliki broj kreveta u privatnim kućama što je sigurnija opcija jer nema gužvi na recepcijama itd. To je trebalo i prošle godine maksimalno promovisati, ali bolje ikad nego nikad", kazao je.

Ratković objašnjava i da nažalost rijetko ko razmišlja o ekonomiji turizma.

"Neke druge stvari su aktuelne, tako da se bojim da smo zaboravili na ono od čega se živi", istakao je.

Bonus video: