Zašto Srbija ne izručuje Marovića Crnoj Gori: Nastavlja se ćutanje

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kao mogući razlog neizručenja Marovića vidi nepovjerenje između državnih organa dvije zemlje, ali kaže da je Marović možda dobio i državljanstvo Srbije i da će kaznu možda odslužiti u Srbiji

43193 pregleda 318 reakcija 73 komentar(a)
Marović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Marović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prošla su dva mjeseca otkad je i nova Vlada Crne Gore od Srbije zvanično zatražila izručenje bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića.

Kao i ranije, sva je prilika da su naišli na zid ćutanja a onda su i sami zaćutali.

U međuvremenu, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kao mogući razlog neizručenja Marovića vidi nepovjerenje između državnih organa dvije zemlje, ali kaže da je Marović možda dobio i državljanstvo Srbije i da će kaznu možda odslužiti u Srbiji.

Televizija Vijesti nakon skoro pet mjeseci od javno datog obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, još jednom je, po ko zna koji put, pitala nadležne organe te zemlje - zašto ne izručuju Marovića Crnoj Gori?

Odgovore kao ni do sada nijesmo dobili.

Nakon niza neuspjelih pokušaja nijesmo ih ni očekivali, baš kao što nijesmo očekivali da ćemo naići na zid ćutanja i u Ministarstvu pravde Crne Gore, koje je krajem prošle godine na vanrednoj pres konferenciji pomalo pompezno obnovilo zahtjev za izručenje Marovića.

"Mi smo danas uputili DHL-om molbu za izručenje Svetozara Marovića nadležnom državnom organu Srbije", rekao je Vladimir Leposavić, ministar pravde 28. decembra 2020.

Da li je Leposavić dobio bilo kakav odgovor od Srbije, makar i taj da su primili zahtjev, ili je i on "na čekanju", iz ministarstva nam nisu odgovorili nakon više dana čekanja.

S druge strane, višegodišnje ćutanje zvaničnog Beograda jedan od lidera DF Milan Knežević vidi kao moguće nepovjerenje među nadležnim organima.

"Vidjeli ste da je glavni specijalni tužilac kazao da je Srbija imala namjeru poslavši navodno Veljka Belivuka da ga likvidiraju u Crnoj Gori gdje je jasno izrekao niz ozbiljnih optužbi i kvalifikacija na račun državnog vrha Srbije, a to nije potkrijepio nijednim dokazom, da je očigledno da među državnim organima Srbije i Crne Gore ne postoji nepovjerenje i tu treba tražiti razloge i za slučaj Svetozara Marovića", kazao je Knežević.

Marović je u Beogradu već četiri i po godine, gdje se navodno liječi.

Crna Gora je za njim raspisala potjernicu maja 2017. godine, ali su ga nadležni organi mogli gledati samo na slikama.

"Ne mogu da budem ni PR Ministarstva pravde niti nadležnih organa u Republici Srbiji, ja samo mogu da licitiram da li je gospodin Marović dobio srpsko državljanstvo, da li postoji mogućnost da tu kaznu odsluži u Beogradu, ali nemojte sad Beograd da lociram kao glavnoga krivca zato što je Svetozar Marović kao pravosnažno presuđen napustio Crnu Goru", rekao je Knežević.

Svetozar Marović je u Crnoj Gori osuđen kao šef organizovane budvanske kriminalne grupe, koja je budžet raznim finansijskim malverzacijama oštetila za nekoliko desetina miliona eura.

Na osnovu sporazuma koji je sklopio sa Specijalnim tužilaštvom osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora.

Iako se nagodio da u državni budžet uplati milion eura, a 100 hiljada donira u humanitarne svrhe, on to nikada nije učinio, pa mu je zatvorska kazna povećana za godinu.

Zastara te jednogodišnje kazne nastupa već u junu ove godine, dok kazna od tri godine i devet mjeseci zastarijeva u oktobru 2026. godine.

Bonus video: