Procjene analitičara: DPS-u umanjene šanse za pobjedu, od rezultata nikšićkih izbora može zavisiti rekonstrukcija Vlade

"Svakako da su DPS-u drastično umanjene šanse na izborni uspjeh, pri tome ne treba zanemariti da u Nikšiću nikad nije bila izvjesna pobjeda DPS. Sad imate situaciju da je DPS dodatno oslabljen na nacionalnom nivou, izgubio je vlast, nema tu poziciju glavnog igrača", ocjenjuje Vujović

45896 pregleda 745 reakcija 126 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) ima drastično umanjene šanse da pobijedi na lokalnim izborima u Nikšiću nakon smjene državne vlasti, a od rasporeda snaga u aktuelnoj nikšićkoj opoziciji – može zavisiti stabilnost ili rekonstrukcija Vlade, procjenjuju analitičari.

Stranke nikšićke opozicije su na izborima 30. avgusta imale 7.000 glasova više od partija tamošnje vlasti.

Atipična politička situacija – tako Zlatko Vujović iz CeMI-ja vidi nikšićke izbore, u susret kojim se, kako kaže, najmanje govori o predizbornim programima, i na kojima je građanima nametnuto da odlučuju o nekim drugim temama. I prognoze su zato nezahvalne.

"Svakako da su DPS-u drastično umanjene šanse na izborni uspjeh, pri tome ne treba zanemariti da u Nikšiću nikad nije bila izvjesna pobjeda DPS. Sad imate situaciju da je DPS dodatno oslabljen na nacionalnom nivou, izgubio je vlast, nema tu poziciju glavnog igrača", ocjenjuje Vujović.

Sa druge strane, nikšićka opozicija, koja je preuzela vlast na državnom nivou, nema jaku mobilizacijsku funkciju Srpske pravoslavne crkve, kao na parlamentarnim izborima, kaže Vujović a suočava se i sa narušenim unutrašnjim odnosima, ali i nezadovoljstvom dijela birača učinkom nove Vlade.

"Ne očekujem neke dramatične promjene u smislu da će DF da naraste kao što je narastao u Budvi. Mi više nemamo tako jedinstvenu koaliciju koja je postojala na parlamentarnim izborima, imamo Daku Davidovića, koji vuće dio birača DF-u, imamo sada Krivokapića kod Bečića, a ne kod Mandića, ali s druge strane, meni se čini da će neminovno doći do krize parlamentarne većine, bez obzira na to kakav ishod bio u Nikšiću."

Dragiša Janjušević iz Centra za poltičku edukaciju prednost na nikšićkim izborima daje tamošnjoj opoziciji.

"DPS sa koalicionim partnerima na listi teško može doći do izborne pobjede, samostalno kao lista, a isto tako i sa koaliranjem sa eventualnim drugim listama. Sa druge strane, moglo bi se reći da će koalicija sa državnog nivoa imati većinu na lokalnim izborima u Nikšiću" kazao je Janjušević.

Međutim, pitanje je, kaže Janjušević, da li će koalicije okupljene oko DF-a i Demokrata moći same da formiraju vlast.

"Ili će im biti potrebna asistencija URE, ili eventualno liste pod nazivom Narodni pokret, koji je za sada jedna nepoznanica i koji može dosta poremetiti neke odnose unutar koaliranja Demokrata i DF-a, poremetiti u smislu da može smanjiti izvjesnu razliku koja je postojala na državnom nivou", rekao je Janjušević.

A da li će i u kojoj mjeri rezultati izbora u Nikšiću uticati na stabilnost Vlade, Vujović i Janjušević imaju unekoliko različito viđenje.

"Ukoliko bi DF ostvario neki neočekivan rezltat, recimo da pređe 30 odsto, onda svakako da će imati snažniji legitimitet i zahtjev da traži rekonstrukciju Vlade, ili novu vladu na nacionalnom nivou, pa makar to dovelo i do novih paramentarnih izbora. Ukoliko bi se desilo da DF ostvari neki lošiji rezultat, ispod 20 odsto, onda bi vjerovatno i on shvatio da nema snage da toliko bude bučan", ocjenjuje Vujović.

Janjušević ističe da ukoliko lista okupljena oko DF odskoči i pokaže veliku razliku u odnosu na koalicione partnere, potpuno je realno i očekivano da lideri te liste zatraže rekonstrukciju Vlade.

"S druge strane, ukoliko liste DF i Demokrate budu ujednačene i ta razlika bude minimalna, mislim da te inicijative neće biti, nego ćemo imati jedan relaksiraniji politički život."

Janjušević procjenjuje da će izlaznost uticati na rezultat URE i SDP-a, u smislu koliko mogu ići preko cenzusa.

Vujović kaže da je na nikšićkim izborima sa obje strane kao značajno nametnuto identitetsko pitanje, te da je očigledna i podrška predsjednika Srbije Aleksandra Vučića DF-u.

Problematizuje stanje u biračkom spisku u Nikšiću, gdje je, kaže upisano oko hiljadu birača, koji imaju pravo glasa i u Srbiji.

"Birački spisak Srbije omogućava provjeru putem online upita, naš MUP ima mogućnost da ispita, provjeri tačnost toga I ukloni ta lica, međutim ništa nije urađeno od toga, to će biti velika mrlja, ukoliko se desi da su ti ljudi glasali a da MUP ništa nije uradio. Znači, imate jedno snažno miješanje u ove izbore", tvrdi analitičar.

Vujović zaključuje da i ove izbore prati ono što je bila karakteristika DPS-a – da nova vladajuća struktura, od predsjednika Skupštine, preko potpredsjednika Vlade, učestvuje u izbornoj kampanji.

Bonus video: