Avdović: Trenutni kapaciteti pljevaljske bolnice popunjeni

"U kovid ambulanti dnevno se radi od 30 do 40, a nekada i do 50 slučajeva. Od tog boja oko 20 slučajeva se javi na odjeljenju kovid Opšte bolnice. Situacija u Domu zdravlja je poprilično napregnuta, pacijenti su tu na granici. Mi smo pitali za proširenje kapaciteta Opšte bolnice, ali ja vam kažem da smo u pregovorima za proširenje kapaciteta za Dom zdravlja"

9360 pregleda 1 komentar(a)
Avdović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Avdović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Potpredsjednik Opštine Pljevlja, Mervan Avdović, kazao je, za Boje jutra, da su svi trenutni kapaciteti pljevaljske bolnice popunjeni, te da se situacija mijenja iz sata u sat.

"Mi smo u stalnom kontaktu u okviru Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Tu su direktor Opšte bolnice i direktorica Doma zdravlja i u svakodnevnoj smo komunikaciji. Postoje planovi za proširenje kapaciteta Doma zdravlja, ali ne i za Opštu bolncu. Teži slučajevi se šalju u Podgoricu, Bar, Nikšić. Lakši slučajevi su na kućnom liječenju, pa je trenutna popunjenost 26 kreveta."

Avdović napominje da je i u Domu zdravlja situacija zabrinjavajuća.

"U kovid ambulanti dnevno se radi od 30 do 40, a nekada i do 50 slučajeva. Od tog boja oko 20 slučajeva se javi na odjeljenju kovid Opšte bolnice. Situacija u Domu zdravlja je poprilično napregnuta, pacijenti su tu na granici. Mi smo pitali za proširenje kapaciteta Opšte bolnice, ali ja vam kažem da smo u pregovorima za proširenje kapaciteta za Dom zdravlja. Do sada je na odjeljenju Opšte bolnice, na kovid odjeljenju bila prisutna samo jedna doktorica Begović. Juče je bio zajednički sastanak Doma zdravlja i Opšte bolnice i najvjerovatnije da će dvadesetak doktora, svi koji su u mogućnosti, da se mijenjaju u kovid odjeljenju Opšte bolnice, po 3 dana.

Potpredsjednik ističe i da će se o novim mjerama za Pljevlja, odlučivati na nivou države.

"O tome odlučuju nadležne institucije na nivou države. Mi trenutno imamo, prema podacima Instituta za javno zdravlje, na jučerašnji dan 393 aktivna pacijenta, ali isto tako imali smo juče samo 4 pozitivna slučajeva. A predhodnih dana 23, pa 42, pa 6. Mora se poboljšati primjena zaštitnih mjera u prvom redu nošenje maski, držanje distance. U tgovinama, u bankama i u ugostiteljskim objektima su prisutni Uprava policije, Tržišna i sanitarna inspekcija rada. Pojačano prisustvo ovih služni značajno utiče na građane i ovih dana je teško sresti osobu bez maske. "

Bonus video: