Davidović: Kovačeviću, 20 godina sam ja radio za vas ovo što sad radi Vučić

Televizija Vijesti večeras je organizovala završnu debatu uoči izbora koji se održavaju u Nikšiću 14. marta

102921 pregleda 423 reakcija 202 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.03.2021. 22:24h

Da li se učesnici izbora u Nikšiću pridržavaju mjera i prilagođavaju zabrinjavajućoj epidemiološkoj situaciji? Kakva je zaista bezbjednosna situacija u Nikšiću, budući da je nadležni opisuju kao "umjerena ka visokom riziku"? Da li je građankama i građanima Nikšića omogućeno da slobodno glasaju ili su i dalje izloženi raznim pritiscima? Kakvi su planovi učesnika izbora za oživljavanje grada pod Trebjesom?

Učesnici debate bili su:

  • Marko Kovačević, ZA BUDUĆNOST NIKŠIĆA
  • Momo Koprivica, MIR JE NAŠA NACIJA - NE DAMO NIKŠIĆ
  • Tatjana Đurišić-Bečanović, CRNO NA BIJELO
  • Željko Nikolić, SDP - SRCEM ZA NIKŠIĆ
  • Miodrag Daka Davidović, NARODNI POKRET

Učešće u debati i večeras su odbili predstavnici koalicije "Evropski tim za Nikšić".

Tok emisije

Završne riječi

21:50 - "Glasajte za broj 6 ako želite da Vlada traje četiri godine i da se DPS nikada ne vrati. Garancija smo stabilnosti i sigurnosti za građane. Moramo uništiti mafiju... Moramo preporoditi Nikšić. Ako ti je dosta sa koncanjem novca, trikova, gašenja radnih mjesta, namještenih konkursa... glasajte za broj 6. To je siguran izbor. Ne damo Nikšić", rekao je između ostalog Koprivica.

21:48 - "Najvažnije je da ne nasijedate na nacionalističke floskule... to ne treba da vas rukovodi na dan izbora. Glasajte one koji su najbolji, a to je broj 5. Bitno mi je da razmislitze i o tome kako ćete se izboriti za svoj slobodan glas. Nemojte da iko na vas vrši pritisak", rekla je između ostalog u završnoj riječi Đurišić-Bečanović.

21:46 - "Posebno ćemo voditi računa o položaju žene u našem gradu, da ne budu prve koje će dobiti otkaz kada žele da formiraju porodicu... Moramo da potvrdimo pobjedu sa parlamentarnih izbora... Vrata opštine će biti otvorena za rješavanje problema građana. Idemo do pobjede", rekao je između ostalog Kovačević.

21:45 - "U nedjeljub znamo da ćemo pobijediti. Iza nas ne stoji nijedan centar moći i potrebna nam je građani vaša podrška. Izbor 14. marta je lak... zato slobodno, hrabro za broj 3", rekao je Nikolić.

21:43 - "Ovih dana se vodi nečuvena hajka na mene i Narodni pokret od prizemnih i primitivnih osoba... Nikšić mora da radi, moramo zaposliti omladinu da ne bježi, situirati penzionere, podržati seljaka... Moramo pospješiti prirodni priraštaj i eliminisati Narodne kihunje. Otvorite um i srce, glasajte za iskustvo i znanje"; kazao je između ostalog Davidović.

Planovi za oživljavanje grada pod Trebjesom?

21:41 - Koprivica je rekao da je njegova koalicija tokom predizborne kampanje "promovisala moćan program sa preko 60 projekata".

21:40 - Pozabavićemo se problemom nezaposlenosti. Grad nažalost odumire i to je epilog politike DPS-a. Stambeno pitanje je nešto što mora da se rješava. Opština treba da bude poslodavac, ali da ne bude naseljena kancelarijama ljudima koji su kao namještaj... URA ima drugačiji koncept zapošljavanja", rekla je Đurišić-Bečanović.

21:39 - Kovačević je obećao modernizaciju gradske pijace.

"Pokrenućemo projekat urbanih bašti... Omogućićemo razvoj organske poljoprivrede, ribarstva i razvoj mini pivarstva...Brendiraćemo Nikšić kao grad voda", rekao je Kovačević.

21:38 - Nikolić je kazao da je "zdravstvena, ekonomska i politička kriza je tu i da se držimo teških obećanja..."

"Treba biti realan. Pokušaćemo ono što su nadležnosti malih i srednjih preduzeća da ih vratimo u sistem i pomognemo im. Da pokušamo da napravimo poljoprivredni klaster, da ga damo dobrom domaćinu i da smanjimo nezaposlenost", rekao je Nikolić.

21:37 - Davidović je rekao "da Nikšić mora napraviti novo preduzeće Elektroprivredu".

"Naši radnici i seljaci plaćaju najskuplju struju... Treba da gradimo vjetropark i sav prihod ostane građanima...", kazao je Davidović.

21:35 - Koprivica je kazao da je vrijeme da "Nikšić postane najbogatiji i najljepši grad.

"Napravili smo program i fokusirani smo da riješimo probleme. Planiramo da se građanima Nikšića vrati sve oteto... Ispitaćemo svu korupciju i da se provjeri ko je i na kakav način vodio Opštinu", rekao je Koprivica.

21:33 - Đurišić-Bečanović je rekla da je su realni problemi građana u fokusu Crno na bijelo.

"Propagiramo zelenu ekonomiju i promovišemo te projekte koji će dovesti do detoksikacije grada... Neophodno je napraviti veliki reciklažni centar pored deponije Mislov do... Građani bukvalno udišu toksine... Koliko je moćna identitetska naracija jasno je da smo u četvrtom pitanju došli do onoga što treba da interesuje građane Nikšića... Ne brani se Crna Gora u Nikšiću nego se brane građani od loše vlasti", rekla je Đurišić-Bečanović.

21:30 - Kovačević je rekao da je "neophodno za oporavak poslati DPS u prošlost".

"Iz Nikšiča moramo ukloniti kriminalce i dovesti poštene ljude. Rekli smo da ćemo u našem mandatu otvoriti makar jednu fabriku. Kampanja se privodi kraju i ostvarićemo da se u grahovskom kraju otvori pogon prehrambene industrije u početku. Osim novih radnih mjesta imaćemo i otkup poljoprivrednih proizvoda. Jedini smo time obezbijedili prvu investiciju...", rekao je Kovačević.

21:27 - Nikolić je kazao da su "promjene bile potrebne, ali ne loše zamjene".

"Mi ćemo nadležnosti lokalne samouprave usredsrediti na mala i srednja preduzeća. Uradićemo sve da ih oslobodimo nameta kako bi zaposlili što više mladih ljudi. Rak rana je i deponija čvrstog otpada... Učinićemo sve što se tiče stočarstva i poljoprivrede što je u domenu lokalne samouprave... Subvencioniraćemo stočare i omogućiti im da opština otvori veterinarsku ambulantu koja će raditi 24 sata...", rekao je Nikolić.

21:25 - "Znam da pravim radna mjesta, niko od vas drugih nije otvorio niti jedno radno mjesto, a obećavate hiljade... To radim čitav život, znam kako se obezbjeđuju krupne investicije... Nema izlaska iz problema iz Nikšića ako se ne pokrenu postojeća i osnuju nova velika... Mala privreda se hrani velikim preduzeima", rekao je Davidović između ostalog.

Da li je građankama i građanima Nikšića omogućeno da slobodno glasaju?

21:22 - Koprivica je rekao da je "spoljni uticaj na Nikšić kada se iz Podgorice u Nikšić u birački spisak upiše Jevto Eraković".

"Protiv toga smo spoljnog uticaja i omaložavanja građana Nikšića", rekao je Koprivica.

21:20 - "Država Crna Gora neće biti niti je čime sada ugrožena. Ne mrzim nikoga, ne znam odakle je to.. ", rekla je između ostalog Đurišić-Bečanović odgovarajući Nikoliću.

21:17 - Kovačević je odgovorio Davidoviću "da niko iz Koalicije za budućnost Nikšića nikome nije ostao dužan".

"Ništa vi nikome nijeste dali što vam nije vraćeno. Vidimo sve osporavate i dobro se slažete sa gospodinom Nikolićem", rekao je Kovačević.

On je rekao Davidoviću "da ne smije da kaže ko je Brano Mićunović".

21:14 - Da nije bilo vrijednosti oko kojih smo se zajedno borili ne bi bilo ove Vlade. Formiran je sporazum za koje smo se zajedno borili. Razumijem gospođo Bečanović vašu ljutnju, možda ste trebali dekan fakulteta u Nikšiću i ja sam 2015. ostao bez posla. Ali to ne daje ni meni ni vama ni meni pravo da mrzimo ono što smo stvarali", rekao je Nikolić.

21:10 - "Gospodine Kovačeviću 20 godina sam ja radio za vas ovo što sad radi Vučić. Ne možete izmjeriti ni znati koliko ste novca od mene pozajmili. Sada je na moje mjesto došao Vučić i od najboljeg sam postao ološ i najveća krpa po njihovim kazivanjima i ostalo što oni prave. Da na jedan pokret krene čitava bolumenta... šta se radi i kuda to ide. Da se ponište izbori to je jedino legitimno", rekao je Davidović.

21:08 - Koprivica je kazao da su njihgovi mentori građani Nikšića.

"Moramo sačuvati podršku međunarodne zajednice. Ova Vlada ima tu podršku i mi treba da je ojačamo i da Valda traje pune četiri godine. Cilj nam je da kreiramo ambijen u kojem će pravila biti ista za sve...Da Nikšić nikada više ne bude ranjiv i da pripada građanima", rekao je Koprivica.

21:06 - Zanimljivo mi je brkanje diskursa i realnosti. U Nikšiću su lokalni izbori u našoj priči oni su prerasli te granice. Mi pravimo bitku za Staljingread. Tamo se slom ovog režima završava. To je težak kulturalni šok, međutim građani ne treba da budu u panici... URA je posvećena crnogorskoj državnosti, imamo čvrst čin, a to je člansto u NATO... Važno je zaustaviti kupovinu glasova i prijavite ga i recite mu ne. Kupovina glasova je oličenje DPS-a... Romima DPS prijeti da će ih iseliti sa zemljišta na kojim žive, a ja im poručujem da mogu potpuno slobodno glasati i da se to ne može desitii bilo kom građaninu Nikšića", rekla je Đurišić-Bečanović.

21:02 - Strani uticaj je više nego evidentat, jer je često važnije šta se kaže iz neke ambasade nego što kaže premijer ili predsjednik Skupštine. Ne kažem da ne treba saslušati neku sugestiju, ali ne treba da bude najvažnije i nedostatak ponosa pred tim ambasadama nadoknađivati odnosom prema Srbiji. Gospodin Davidović je pominjao šlepere, čini mi se da su mu šleperi često u glavi, pa mu ne bih zamjeriuo na konstataciji koju je iznio...", kazao je Kovačević.

20:58 -" Loklne teme nisu dominatne. Evidentno je da se miješa strana država u izbore u Nikšiću, ako imate pres konferencije ljudi koje dolaze sa Kosova... tako da svi to vide, ali niko neće da kaže da je evidentan upliv Srbije u izborni proces u Nikšiću. Pitam Davidovića da li će naš koordinator bezbjednosni službi umjesto da vrati Marovića povesti Davidovića i da li će Kovačević koji vas je sretao na podgoričkom aerodromu kada ste došli sa svetom rukom povrijeđen. A danas ste na dvije strane, nijesam siguran da je nedostatak ljubavi...", rekao je Nikolić

20:54 - Ovo funkcioniše i sve škrpi na svim frontovima. Da ima države ovi izbori bi bili poništeni i li prekinuti jer se vidi kolika je neregularnost koja dolazi od ove spodobe iz Srbije. Dovukao je šlepere najogavnijih plakata koje su Markovi ljudi uredno polijepili po Nikšiću i nastala je sprdnja i lakrdija. Vučiću, nije Daka zec iz gore, nego junak Crne Gore, pa ti udri.... Ovo je taj obraz Vučića koji 16 mjeseci nije htio da provjeri šta se radi. Da udari Kina čitava ne bi mogla oboriti Nikšić i položit ga na koljena. Ovo je drugi državni udar koji brežira Vučić...", rekao je Davidović.

Kakva je bezbjednosna situacija u Nikšiću

20:50 - Koprivica je pokazao presudu za koju kaže da je iz 2007. godine.

"Kojom je aboliran jedan moćnik koji je svojojm rukom ubio sugrađanina nečovječno i neviteški dok se nalazio na nosilima. Važno je da saznamo istinu o svemu", rekao je Koprivica.

20:48 - Đurišić-Bečanović je kazala da Crna Gora "većeg neprijatelja od DPS kadrova nema".

"Suština je da URA neće povesti Crnu Goru u propast i tamo daleko...", rekala je Đurišić-Bečanović.

20:46 - Kovačević je kazao da mu je "zanimljivo da Nikolić, Davidović i DPS imaju istu metu".

"To je da sve loše što se dešava u Crnoj Gori da je kriva Srbija ili neko ko vlada u Srbiji. Neko bi stekao pogrešan utisak da je sve ovo vrijeme Crnom Gorom vladao neko iz Srbije, a ne DPS. Zanimama me zašto je Davidović stao na istu stranu sa Nikolićem i DPS-om. NE vidim nikakav razlog da se vodi prljava propaganda protiv susjedne države. Stalno se pikira Srbija, odnosi se moraju poboljšati", rekao je Kovačević.

20:44 - Nikolić je rekao da "ako neko kaže da je u Nikšiću sitiacija dobra, da nije dobra".

"Gospođo Bečanović mi jesmo bili 18 godina u vlasti i dok ste bili u DPS-u bili smo zajedno. Na lokalnom nivou smo 10 godina na vlasti. Bili smo više godina opozicija DPS-u... i otvorili vrata referendumu. Ajde da gradimo Crnu Goru i ne idemo tamo daleko", rekao je Nikolić.

20:42 - Koprivica je podsjetio da su "osobe koje su planirale atentat na vladiku Joanikija planirala i likvidaciju Alekse Bečića.

"Nemam dileme da su me tokom kapmanje pratili, kao i kandidate sa naše liste. U Nikšiću nema straha, građani se ne boje, DPS gubi trku da politički preživi i pribjegava kriminalnim metodama. Pobijedili smo strah, bezbjednost mogu donijeti samo oni ljudi koji mafiji mogu pogledati hrabro u oči...", rekao je Koprivica.

Dodao je da je "kriminalna struktura DPS-a pokušala da pribjegne i pritiscima na zaposlene".

"Građani nemojte se bojati", poručio je Koprivica.

20:38 - Ne osjećam se ugroženo u Nikšiću, vjerujem policiji i u njihov rad, rekla je Đurišić Bečanović.

"Gospodine Nikoliću upravo zbog takvih kao što ste vi sam zaobilazila politiku. Na kraju se desilo da je bilo neophodno intervenisti i popravljati sutiaciju. Ponavljate floskule DPS-a, ja sam se nadala da ćete osmisliti svoj autentični SDP-a diskurs. Sasvim mi je svejedno da li polemišem sa vama ili predstavnicima DPS-a. Pitam vas da li smatrate da li na čelo Univerziteta bude Duško Bjelica. Moj kriterijum je sledeći interesuju me naučne reference nečije. Trenutni rektor to ima. Moramo zaboraviti da ljude procjenjujemo po identitetu. Mene i pripadnike URE optužujete za izdaju. To se svirepo kažnjava. Šte ćetze da uradite sledeće da nas stavite pred streljački vod. Doveli smo do sloma režima koji vi svojim skromnim političkim snagama pokušavate da održite...", rekla je Đurišić-Bečanović.

20:34 - DPS od početka kampanje pokušva da sebe stavi u poziciju žrtve... Imali smo dva mjeseca štandove u centru grada gdje je naša omladina razgovara sa sugrađanima na trgu u centru. Mučki su napali našeg aktivistu Luku Trebješanina, zatim smo imali smjene u policiji koje su trebale da relaksiraju situaciju. Ali su oni napali imanje Mušikića gdje smo imali sjajan primjer gdje su naši i pripadnici koalicije Mir je naša nacija se zajedno branili od podivljalih hordi... Jasno je da samo DPS-u odgovaraju sukobi i tenzije... nismo na to odgovarali da ne doprinosimo svemu tome. Želimo da izborni dan prođe mirno", rekao je Kovačević.

20:32 - Nikolić je kazao da Nikšićem vršljaju "razni emisari iz Srbije i Republike Srpske i razne volje i nevolje".

"Znate kakva se kampanja vodi protiv Crne Gore, presuđeni ratni zločinci komentarišu izbore u Nikšiću, kad je na sceni sve ono što treba da se potre čojsko u Crnoj Gori. Izvjesni Vlada Mandić, Smiljanović i razni Rakići nisu dolazili u Niukšić da se riješe lokalni problemi već zbog drugih stvari", kazao je Nikolić.

On je kazao da je URA preko koalicionih partnera "omogućila genocid nad crnogorskim institucijama kulture i prosvjete".

20:29 - "Predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu bezbjednosti u Srbiji Igor Bečić je izjavio da su u pokušaj atentana na Daku Davidovića i vladiku Joanikija umiješani visoki funkciuoneri MUP-a Crne Gore. Situacija je eskalirala kada sam Vučića izbio iz rupe i prenio samo ono što je porodični list Vučića prenio da su Vučićevi pajtosi zvani nevolje pucali u mene. Vučić je mene optužio da pomažem Đukanovića, a ne sjeća se da je svojom izjavom o državnom udaru u zatvor poslao pola DF-a. Sa DPS-om nemam ama baš ništa. Da mu Đukanovića nije bilo niko ne bi znao ni da se rodio. Ostao bi to što jeste kako ga je nazvao vladila Atanasije "laprdalo i izdajnik Kosova", rekao je Davidović

Da li se učesnici izbora prilagođavaju epidemiološkoj situaciji?

20:30 - Koprivica je kazao da u Nikšiću "pobjeđuje mir".

"Smatramo da bi lokalna uprava morala da doprinese izgradjni stanova za zaposlene u bolnici, ali i medicinsko osoblje... da se riješi to pitanje kako najbolji doktori ne bi napuštali grad", poručio je Koprivica.

20:28 - Đurišić-Bečanović je kazala da se oko "URE ispreda priča da je izdajnik Crne Gore".

20:26 - Kovačević je poručio da će u nedjelju "DPS biti ubjedljivo poražena".

"Ova lista DPS je prva u 25 godina koja ne nosi ime Mila Đukanovića. Svjesno postavljaju Sanju Damjanovića da izgubi umjesto Đukanovića i Milutina Simovića", rekao je Kovačević.

Pozvao je glasače "da što ranije izađu na glasanje".

"I čekamo rezultate izbora sasvim mirno u kućama i proslavimo sa najbližima"

20:24 - Nikolić je rekao da nije mogao da izađe na put za Podgoricu "jer su bile autolitije".

"Gužve, svira se, barjaci, a Kovačević kaže da su za to odgovorne lokalne vlasti... Ako to kažete onda morate reći da je lokalna vlast u Budvi vaša i prvo do čega je došlo, došlo je do zaključavanja Budve", rekao je Nikolić

20:22 - Davidović je kazao da se "nije iz koristi" kandidovao za gradonačelnika.

"Tu sam zbog građana i njihovog bolje sjutra", rekao je Davidović

20:20 - Koprivica je pozvao simpatizere partije da se "pobjeda nad DPS-om" proslavi u kućama.

"Budimo dostojanstveni te večeri. Pandemija će biti pobijeđena, broj oboljelih će se smanjivati i time se pripremiti za turističku sezonu...", rekao je Koprivica.

20:16 - Nakon 30 godina jednog režima imate epidemiološku situaciju koju niko nije mogao predvidjeti. Epidemija je odnijela velike žrtve... Porast agresivnosti u ovom društvu je evidentna - autokolone, demonstriranje nekog identiteta na taj način je kobno. Neće biti nikakvog slavlja kako god se završili izbori, kako god se završili... Da se autokolonama i skupom ugrožava i onako ugroženo zdravlje. Prekršili smo mjere kada smo predavali listu.... Trudila sam se da to spriječim, ali politika je kobna po život, po zdravlje, ona je takva jer sve podređuje svojim ciljevima...

20:12 - Za trenutno stanje u Nikšiću odgovorna je aktuelna vlast koja opstruiše mjere koje su donijete... U toku ove kampanje je i Andrija Mandić urgirao kod predsjednika Srbije da dobijemo prvi kontigent vakcina. Naša koalicija je time već nešto učinila na suzbijanju koronavirusa. Tražićemo i regionalnu pomoć u suzbijanju koronavirusa i dobili dodatni kontingent vakcina i Nikšić postao prvi grad koji će postići kolektivni imunitet i nastavimo normalan život...", naveo je Kovačević

20:08 - SDP je prva državotvorna i državna partija svih ovih godina. 30 godina smo na pravoj strani istorije. Poštujemo epidemiološke mjere. Zdravstvena situacija u Nikšiću je alarmantna i dramatična... Situacija više nego ozbiljna i svi moramo dati primjer. Kriva je i bivša i sadašnja vlast za ovu situaciju..., rekao je Nikolić.

Dodao je da mjere ne poštuje ni premijer Zdravko Krivokapić.

"Najvažnije je zdravlje građana", poručio je Nikolić

20:05 - Narodni pokret je preplavio Crnu Goru. Korona je za Narodni pokret nepostojeća kategorija. Dobro će pobijediti zlo gdje god Narodni pokret stiže. Kod nas nema korone jer ne gluvarimo po ambasadama, špijunskim službama i ne lelečemo za stranim državama. Ovaj prost su toliko inficirali razni uljezi, ostaju nam dva načina za rješavanje problema - imunizacija i brza vakcinacija... Mi ćemo 15. marta zasukati rukave i raditi dan i noć", rekao je Davidović.

Bonus video: