Uljarević: Demokrate najveći pobjednici, a Demokratski front gubitnici izbora

"Ako nakon nešto više od šest mjeseci od izbora Demokratska partija socijalista (DPS) može i dalje da održi tu snagu u Nikšiću, znači da neko treba u vladajućoj većini dobro da se zamisli", istakla je ona

41979 pregleda 967 reakcija 146 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Printscreen YouTube
Daliborka Uljarević, Foto: Printscreen YouTube

Najveći gubitnik izbora u Nikšiću je Demokratski front (DF), koji je u ovu kampanju uložio najviše resursa i bio snažno potpomognut izvana, dok su najveći pobjednici Demokrate koji su doživjeli fantastičan rast, kazala je u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti Daliborka Uljarević izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje – CGO komentarišući jučerašnje lokalne izbore u Nikšiću.

"Ako nakon nešto više od šest mjeseci od izbora Demokratska partija socijalista (DPS) može i dalje da održi tu snagu u Nikšiću, znači da neko treba u vladajućoj većini dobro da se zamisli", istakla je ona.

I Zlatko Vujović, direktor UO Centra za monitoring i istraživanje smatra da je Demokratski front doživio najveći pad.

"Imali ste koaliciju 'Mir je naša nacija' koja je podržana na jedan poseban način, od premijera Krivokapića i od administratora Mitropolije crnogorsko-primorske gospodina Joanikija. Tako da se desilo da je Demokratski front doživio najveći pad. Oni su za nekih 11 odsto ostvarili lošiji rezultat", kazao je on, te dodao da su podršku birača izgubili i SDP i URA.

"Neposredno nakon izbora URA je doživjela jedan euforičan rast podrške birača, ali su ga izgubili. Tako da očigledno veliki je znak pitanja koji se treba postaviti ovoj partiji, jer ako ne možete sa pozicijom vlasti ostvariti pomak u odnosu na vaš opozicioni start, tu nešto ne funkcioniše i nešto treba mijenjati", dodao je.

I Zoran Radulović novinar nedjeljnika "Monitor" smatra da rezultati izbora najviše treba da brinu DF i URU.

"URA nije u stanju da iskoristi potencijal, ona ima ogroman basen glasova, 40 odsto biračkog tijela koje je juče glasalo za koaliciju okupljenu oko DPS-a. URA je tu trebala da nađe prostor za širenje svog uticaja, kao sada vladajuća partija. Ona to nije uspjela da ostvari. DF je pretrpio strahovit gubitak, gotovo četvrtinu glasova. Moraju pronaći objašnjenje za tako nešto. Ako kao opoziciona koalicija osvojite 37 odsto u Nikšiću, a sada 25 odsto i ako iz pozicije vlasti izgubite trećinu svog biračkog tijela znači da negdje postoji problem", rekao je Radulović.

Bonus video: