Božović: Provjera Sinofarm vakcine biće završena do sjutra, prijavljeno 25 neželjenih reakcija na Sputnjik V vakcinu

"Kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama svijeta, većina prijavljenih neželjenih reakcija se odnosila na blage simptome. Ono što je bitno reći jeste da su se svi pacijenti oporavili od tih neželjenih događaja"

6799 pregleda 6 komentar(a)
Stanković i Božović, Foto: TV Vijesti
Stanković i Božović, Foto: TV Vijesti

Nema dokaza da je vakcina univerziteta Oksford i AstraZeneke povezana sa većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Maja Stanković, rukovoditeljka Centra za postmarketinško praćenje ljekova komentarišući odluku nekoliko evropskih zemalja da privremeno suspenduju upotrebu pomenute vakcine.

"Riječ je o 30 sumnji na pet miliona distribuiranih doza vakcine AstraZeneka što su preliminarni rezultati istraživanja Evropske agencije za ljekove", objasnila je.

Željka Božović iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore je rekla da treba analizirati predmetne slučajeve i istakla da Svjetska zdravstvena organizacija ima svoj Internacionalni komitet eksperata, koji takođe procjenjuje bezbjednost vakcine.

"Očekujemo stav tog Komiteta, ali i stav SZO tako da će naš Institut svakako pratiti razvoj događaja i obavještavati javnost u slučaju da bude promjene", kazala je.

Božović je rekla i da će danas ili sjutra biti zavšrena provjera vakcine proizvođača Sinofarm.

"Mi očekujemo da to bude u najkraćem roku okončano, a to je moguće čak i danas. Svakako početkom ove nedjelje očekujemo da dobijemo rezultate tog ispitivanja, nakon čega će vakcina biti u primjeni i u Crnoj Gori", dodala je.

Institutu za ljekove i medicinska sredstva do sada je prijavljeno 25 neželjenih reakcija nakon primljene vakcine Sputnjik V.

"Kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama svijeta, većina prijavljenih neželjenih reakcija se odnosila na blage simptome. Ono što je bitno reći jeste da su se svi pacijenti oporavili od tih neželjenih događaja. Nešto su burnije rekacije bile kod osoba koje inače imaju hroničnih bolesti”, kazala je Stanković.

Bonus video: