Ćetković: Podržavamo radnu nedjelju, ali velikim trgovcima bi trebalo zabraniti rad

Gosti emisije "Boje jutra" bili su predstavnici Unije Slobodnih Sindikata Crne Gore, Unije poslodavaca i malih preduzetnika i tom prilikom govorili na temu uvođenja radne nedjelje

7081 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Željko Ćetković, Foto: Printscreen YouTube
Željko Ćetković, Foto: Printscreen YouTube

Dok je za predstavnike Unije Slobodnih Sindikata Crne Gore neprihvatljivo da se ponovo razmatra uvođenje radne nedjelje, predstavnici Unije poslodavaca napominju da su na vrijeme upozorili da bi moglo doći do određenih promjena.

Predstavnici malih preduzetnika zalažu se za rad nedjeljom, te naglašavaju da je bilo otpuštanja zbog lošeg prometa.

"Podsjetiću javnost i vas ovdje prisutne, da smo još 2009 godine kao Unija slobodnih sindikara pokrenuli jednu kampanju koja je trebala da omogući zaposlenima pravo dostojanstvenog rada. Između ostalog to podrazumijeva 40h radno vrijeme, slobodan dan u nedelju, pravo na slobodan praznični dan, pravo na godišnji odmor i slično. Potrebno je bilo uvesti neradnu nedelju, zato što u znatnoj mjeri povećava produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji pema radnim zadacima, da bi radnici provodili i planirali više vremena sa porodicom, da bi se smanjili troškovi angažovanja dodatne radne snage, kao i tekući troškovi usluga električne nergije, komunalija i grijanja, da neradna nedelja ne bi oštetila poslodavce kojima promet ne bi propao već se preselio na ostale dane, pa bi se u tim danima angažovao veći broj radnika, da ne bi došlo do smanjenja radne snage. Dakle svi ti elementi postoje i danas, samo što danas imamo tu situaciju da imamo jednu opštu kampanju poslodavaca da se ta neradna nedelja ukine", kazao je Srđa Keković, iz USSCG.

Slobodan Mikavica, iz Unija poslodavaca, navodi da su upozorili da bi trebalo napraviti određene izuzetke.

"Ono na šta smo ukazivali kao poslodavci je osjetljivost pitanja turističkih sezona, tj. da se i on na adekvatan način pokriju ponudom koja je neophodna turistima i turističkim ranicima i osjetljivo pitanje tržnih centara. Ako uzmemo primjer TC Delte, koji je tokom nedelje, ranije prije neradne nedelje ostvarivao posjećenost između 18 000 i 24 000 u jednom danu. Uz organizovanje mnogih manifestacija, kulturnih, sajamskih , muzičkih. Predstavljala je jedan dobar dio turističke ponude kako za građane Podgorice i cijele crne Gore, ali i ozbiljna turistička ponuda za organizovane grupe koje su nam dolazile iz okolnih regija i država iz susjedstva. Kada je zakonom o unutrašnjoj trgovini usvojena neradna nedelja, malo su zaboravili ta osjetljiva pitanja i otišli su na administrativno rešavanje. Potreba da radnici budu zaštićeni mi kao poslodavci osjećamo i podržavamo. Svakako ćemo raditi da sve što je u našoj moći da zajedno sa Sindikatom, ta prava budu i zaštićena i poštovana i dalje", navodi on.

Predstavnik malih preduzetnika, Slobodan Ćetković naglašava da su oni apsolutno za radnu nedjelju, ali velikim trgovcima bi trebalo zabraniti rad.

"Imamo oko 600 privrednih subjekata na nivou i oko 2 500 do 3 000 zaposlenih. Mislim da bi nas trebao i Sindikat podržati u tome, zato što kada bi omogućili nama nedeljom da radimo to bi bio opstanak naših firmi i opstanak radnih mjesta. Ne može Sindikat od nas da štiti naše radnike, jer ako naši radnici nisu zadovoljni naše firme ne mogu biti uspješne. Ima tu puno stvari koje nisu definisane, nekontrolisano otvaranje velikih lanaca, imamo nedeljom dozvoljen rad pumpama koji imaju robu široke potrošnje i stvaraju novu konkurenciju i mislimo da je nedelja apsolutno spas malim prehrambenim radnjama", kazao je Ćetković.

Bonus video: