Kovačević: Nikšićani će dobiti vlast koja rješava probleme; Koprivica: DPS će dugo biti opozicija

Gosti u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti bili su Marko Kovačević, Za budućnost Nikšića, i Momo Koprivica, Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić

99402 pregleda 338 reakcija 182 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 18.03.2021. 21:57h

Ko je pobjednik, a ko gubitnik lokalnih izbora koji su najavljivani kao prekretnica? Šta nam govore rezultati i kako će se odraziti na funkcionisanje državne vlasti? Koje će liste činiti vlast u Niksiću? Da li je rezultat DPS-a državna vlast shvatila kao ozbiljno upozorenje?

Gosti u studiju:

  • Marko Kovačević, Za budućnost Nikšića
  • Momo Koprivica, Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić

TOK EMISIJE

21:45 - Kovačević je kazao da su građani na izborima "izabrali budućnost, a ne prošlost gdje DPS želi da nas zakopava".

"Nikšićani će dobiti samoupravu koja će da rješava probleme, a ne da ih stvara kao prethodna. Nakon četiri godirne mislim da ćemo svi imati razloga za zadovoljstvo", kazao je Kovačević.

21:41 - Koprivica je kazao da su "izbori pokazali pobjedu građana koji žele slobodu i da žive bez pritisaka, korupocije, diskriminacije...".

Koprivica
Koprivicafoto: Dušan Cicmil

"Mislim da se krupniom koracima približavamo demokratskom svijetu. Izbori su poslali jasnu poruku da se DPS ne može više vratiti na vlast. Dugo će biti u opoziciji. Državi su potrebne progresivne snage koje će biti orjentisane na učinke, prava građana... Jasan je uspon proevropskih snaga, politike centra... U Nikšiću predstoji uvođenje reda, zakonitosti, gdje će se obezbijediti jednake šanse za sve i gdje ćemo konačno početi da razgovaramo o razvojnim projektima", poručio je Koprivica.

21:30 - Koprivica je kazao da koalicije koje pregovaraju oko formiranja vlasti u Nikšiću "nijednom riječju do sada nijesu govorile o raspodjeli funkcija".

21:10 - Sve konfrontacije unutar parlamentarne većine i parlamentarne većine sa Vladom jačaju DPS. Mislim da će uslijediti vrijeme stabilnijeg odnosa parlamentarne većine i Vlade. Vrijeme je da se posvetimo javnim poslovima, započetim reformama...", kazao je Koprivica.

21:05 - Kovačević je kazao da je njegova fotografija sa šubarom koja se pojavila na društvenim mrežama napravljena tokom jedne pozorišne predstave.

20:58 - "Nema nikave postizborne saradnje sa DPS-om niti ćemo voditi razgovore sa njima. Ko će biti predsjednik opštine to ćemo demokratski dogovoriti. Otvorili smo pregovore i sve ćemo stvari riješiti. Mi smo ljudi dogovora, na lokalnom nivou se i lakše dogovoriti i vrlo brzoćemo javnosti prezentovati konkretne učinke", rekao je Koprivica.

20:48 - Kovačević je kazao da Vlada nije sprovela određene reforme "kako bi se mehanizmi zloupotreba DPS-a koje ima u svojim rukama na vrijeme izbili".

Marko Kovačević
foto: Dušan Cicmil

"Najbolji primjer za to je i policija koja je više od pola kampanje bila sredstvo u rukama DPS-a dok se nije desilo prebijanje našeg aktiviste, napad u Župi... nakon čega smo dobili promjene koje su se desile", rekao je Kovačević.

20:45 - Koprivica je kazao da se 15. februara Jevto Eraković (DPS), prepisao u Nikšić.

"Svi znamo da godinama živi u Podgorici... Ako se vidi i broj prepisa u Nikšić, nijesmo mogli u predvečerje izbora da širimo strahove...", rekao je Koprivica.

20:42 - Koprivica je podsjetio da je DPS osvojio 4.000 glasova manje nego 2017. godine na lokalnim izborima.

"To je veliki pad i pokazatelj kako Nikšićani gledaju na učinke i karakter njihovog vršenja vlasti".

20:34 - Kovačević je kazao da se "ništa nije odlučivalo u Beogradu".

"Ta konstatacija nije tačna. Nama je Crna Gora država, Nikšić je naš grad i o tome vodimo računa".

20:32 - Nosilac liste Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić kazao je da je uoči izbora u Nikšiću "primijetio propagandno medijsko djelovanje".

Kovačević je kazao "da nijesmo pupčanom vrpcom vezani za Vučića".

"Mislim da je to doprinosilo atmosferi polarizacije, koja je mogla samo da odgovara DPS-u jer se priča o ugroženoj državi, naciji... I dok su tu ugroženi neki kolektiviteti, ne govori se o katastreofalnim učincima lokalne vlasti...", rekao je Koprivica.

20:28 - Koprivica je istakao da su jedini pobjednici izbora građani Nikšića.

"Nijedna koalicija nema razloga za nezadovoljstvo nakon lokalnih izbora", ocijenio je Koprivica.

20:23 - Na konstataciju da su imali 5.000 glasaova manje na lokalnim izborima, Kovačević je rekao da u odnosu na parlamentarne izbore ovi "nijesu imali specifičnu težinu".

"Premijer Krivokapić je podržao drugu koaliciju na lokalnom nivou. Taj neki dio glasova je prešao tamo, jedan dio je Davidović odnio kroz svoj pokret. Kada se sve uzme u obzir pokazali smo da imamo stabilno i čvrsto jezgro. Pokazali smo snagu, jačinu i stabilnost", rekao je Kovačević.

20:20 - Kovačević je kazao da je dogovoreno da se predstavnici Koalicije za budućnost Nikšića, Mir je naša nacija i Crno na bijelo sastanu do kraja sedmice kako bi se dogovorili oko dinamike pregovora.

On je dodao da Miodrag Daka Davidović nije pozvan, već da su željeli da pregovaraju sa partnerima na republičkom nivou.

20:17 - "Ovo su bili redovni lokani izbori. Morali smo voditi kampanju i želim da uputim izvinjenje svakog građaninu koji je vidio kršenje mjera u nekim situacijama. Trudili smo se koliko smo mogli da izbjegavamo partijske skupove", kazao rekao je Koprivica.

On je dodao da su iz njegove koalicije apelovali na građane da rezultate izbora proslave u svojim kućama.

20:15 - Kovačević je kazao da su iz njegove koalicije pozivali građane da se suzdrže od slavlja na ulicama.

"Pobjeda se dugo čekala i građani su htjeli da je proslave. Ja nijesma mogao to zaustaviti. Postoje organi i institucije koji to treba to riješe", rekao je Kovačević

20:12 - Institucije su imale 20 godina da ustanove istinu koje ubio Nikšićanina. Nisam govorio o nezakonitim koncesiojama Mićunovića. Govorio sam o životu jednog Nikšićanina. Nama su ključni život i mir. Pokazao sam u vašoj emisiji presudu koja je skandalozna", rekao je Koprivica.

Dodao je, misleći na Branislava Mićunovića, kazao je da on "više u Nikšiću ne dikrtira tempo lokalnoj vlasti" i da "neće moći da zaključuje ilegalne pravne poslove".

Bonus video: