U CG postoji centar za autizam, ali se djeca liječe u Beogradu: Fali čak 60 defektologa

"Isplati se državi Crnoj Gori da da defektolozima i 1.000 eura platu, koji bi ostali kod nas, jer bi roditelji imali velike beneficije", objasnio je Krgović

5661 pregleda 85 reakcija 2 komentar(a)
Centar za autizam "Ognjen Rakočević", Foto: Boris Pejović
Centar za autizam "Ognjen Rakočević", Foto: Boris Pejović

Uprkos postojanju Centra za autizam "Ognjen Rakočević" djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji i dalje vode bitke u zdravstvenim institucijama u Beogradu jer u Crnoj Gori godinama nedostaje stručni kadar.

Prema riječima direktora Centra dr Ivana Krgovića Crnoj Gori fali čak 60 defektologa, od toga 30 oligofrenologa i 30 logopeda

"U Centru za autizam trenutno radi samo jedan oligofrenolog. Rijetko ko u državnoj ustanovi daje otkaz, a nas je nedavno petoro napustilo. To se dešava jer u odnosu na ostale ustanove ovdje zaposleni imaju mnogo lošije uslove za rad", kazao je Krgović.

Prema njegovim riječima 2019. godine država je izdvojila 600 hiljada eura za liječenje djece sa smetnjama u razvoju u inostranstvu.

"Isplati se državi Crnoj Gori da da defektolozima i 1.000 eura platu, koji bi ostali kod nas, jer bi roditelji imali velike beneficije", objasnio je Krgović.

Osim tretmana, roditelji snose sve ostale troškove života u drugoj zemlji, a veliki izazov za njih najčešće je i razdvojenost, jer jedan roditelj ostaje sa ostatkom porodice u Crnoj Gori.

"Život u Beogradu na mjesečnom nivou je najmanje 1.000 eura. Pored toga što nam je država obezbijedila logopedske tretmane besplatno, mi smo prinuđeni da koristimo privatno defektološke tretmane kao i pohađanje predškolskih ustanova i vrtića, tako da je to jedan mukotrpan proces", kazala je za "Boje jutra" na TV Vijesti Tanja Bajović majka djevojčice koja se liječi na Institutu "Đorđe Kostić" u Beogradu.

Majka Danijela Ćorovića koja liječi dvoje djece van države kaže da nadležni moraju nešto preduzeti.

"Željela bih da pitam nadležne, zašto se toliki novac šalje u Beograd, a ne troši se kod nas? Meni kao majci bi bilo mnogo jednostavnije da budem u Podgorici, mnogo su manji troškovi i mnogo bi mi značilo", istakla je ona.

I roditelj Zdravko Radulović poziva nadležne da reaguju.

"Moje dijete ima šest i po godina, ja ne znam koliko više da čekamo. Mi smo išli privatno i plaćali jedan čas 20 eura. Mi jednostavno finansijski više ne možemo, posebno sada kada je epidemija. Vodimo ga u Centar za autizam, prima jedan do dva tretmana i to je sve. Međutim, veliki je poblem šta dalje? Kada dijete poraste, sa njim treba da se radi svaki dan po dva do tri sata", kazao je Radulović.

Bonus video: