Eksterna matura: Učenici ujedinjeni u zahtjevu o ukidanju, profesori podijeljenog mišljenja

"Mi smo u našoj školi organizovali dodatne nastave i pripreme, ove godine malo drugačije, tako da su uskraćeni pa mislim da djeca nijesu spremna za test", kaže profesor u OŠ "Oktoih" Miloš Savović

11916 pregleda 9 komentar(a)
Gostovanje u "Bojama jutra", Foto: Printscreen
Gostovanje u "Bojama jutra", Foto: Printscreen

Maturanti i polumaturanti ujedinjeni su u zahtjevu da se ove godine zbog trenutne situacije ukine polaganje završnih ispita.

I dok su profesori saglasni da je godina puna izazova za sve, a posebno za djecu, podijeljena su mišljenja o ovom pitanju.

Za "Boje jutra" Tv Vijesti profesor u OŠ "Oktoih" Miloš Savović kaže da su primijetili da djeca postižu lošije rezultate na testiranjima.

"Mi smo u našoj školi organizovali dodatne nastave i pripreme, ove godine malo drugačije, tako da su uskraćeni pa mislim da djeca nijesu spremna za test", kaže Savović.

Sa druge strane Andrijana Milačić, profesorica u Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović", kaže da okolnosti jesu teške ali da ne treba odlagati polaganje eksternog ispita.

"Maturu ne treba odlagati, a kamoli ukidati, jer smatram da oni imaju obavezu i da su usresređeni, vjerujte toj djeci nije lako, oni su čas u školi, čas nijesu", kazala je Milačić.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji smatra da se na vrijeme trebalo reagovati.

"Mi smo od Ministarstva prosvjete, i u nastavku kada pričamo o osnovnim školama, tražili da objasne kako će da to sve da funkcioniše i za treći ciklus osnovnih škola i za maturante. Da li razmišljaju o tome da se odloži ili ukine? A ako se to neće desiti da li će povesti računa o tome da se promijeni taj način provjere? Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne dešava. Jasno nam je da je stupio zakon na snagu tek sada, ali mogli smo da odreagujemo i da možda to zaustavimo neko vrijeme", rekla je Mihailović.

Centar za Grđansko obrazovanje je podnio inicijativu da za ukidanje eksterne provjere znanja za školsku 2020/21 i 2021/22 godinu do kraja trajanja pandemije koronavirusa, a imajući u vidu činjenicu da učenici već godinu dana nemaju nastavu u uobičajenim okolnostima, Snežana Kaluđerović iz CGO kaže da su svjesni zakonskih obaveza ali isto tako i da imamo pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Ukoliko bi se desio takav vid okupljanja polumaturanata i maturanata visok je rizik zaraze. A znamo u kakvoj smo sada poziciji, da nikad više umrlih i zaraženih i činjenica da djeca do 16. godine ne mogu vakcinisati. Onda ste svjesni koliko je zapravo opasno da se oni okupe u jednoj takvoj atmosfeti", dodaje Kaluđerović.

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo smatra da se maturski ispit treba organizovati.

"Zavod za školstvo ne može da donese takvu odluku to je na Ministarstvu prosvete. A ono što mogu da kažem ispred Zavoda za školsto, jeste da smo preduzeli niz aktivnosti sa ciljem da olakšamo učenicima uopšte nastavak ove školske godine i da se na taj način između ostalog pomogne u realizaciji maturskih ispita", kaže Novović.

On je poručio i da bi se donijela tako neka odluka treba sve činjenice uzeti u obzir.

"Sa jedne strane imamo potpuno razumijevanje da ova situacija u kojoj se našao obrazovni sistem cijelog svijeta je vrlo teška i specifična. Ne možemo da očekujemo i svjesni smo toga da će učenici steći ona znanja koja bi u normalnim okolnostima trebali da steknu i da ocjene u principu neće oslikavati to pravo stanje“, ističe Novović.

Bonus video: