Vlada optimistična povodom ljetnje sezone, turistički radnici i ne baš

“Ove godine možemo napraviti kratkoročne rezultate kada je u pitanju region i možda neka tržišta kao što je tržište Rusija u glavnoj sezoni ako se potrudimo da bilateralno dogovorimo način dolaska i zaštitu turista kada je u pitanju ova bolest”, kazao je Ivančević.

10777 pregleda 24 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vladin optimizam podgrijan preošlonedjeljnim učešćem na sajmu turizma u Moskvi, ne dijele turistički poslenici.

Oni konstatuju da je predsezona praktično već izgubljena, a nisu obećavajuće ni najave za sezonu.

“Primamo i posljednja otkazivanja rezervacija za predsezonu tako da se već sada može konstatovati da je predsezona izgubljena”, kazao je Dragan Ivančević, hotelijer i ugostitelj iz Budve.

„Da se prilično kasni sa pripremama kada govorimo o CG kao turističkoj destinaciji. Prošle godine hotel (princess) imao je unijeto u sistem rezervisano i potvrđeno 34 hiljade noćenja , mi ove godine nemamo ni 10 hiljada. Pod znakom pitanja je realizacija sezone”, kazao je Marko Nikolić, hotelijer iz Bara

Turisticki radnici porucuju da se sto hitnije mora poceti sa kampanjom za privlacenje gostiju koji tradicionalno ljetuju u CG I da se dolasci moraju dogovarati na bilateralnom nivou

„Jedna agresivna kampanja koja će prije svega predstaviti CG kao sigurnu destinaciju, kao destinaciju gdje se gosti osjećaju bezbjedno i poštuju svi protokoli kada su u pitanju turistička putovanja. Tu bih prije svega pomenuo zemlje okruženja koje tradicionalno dolaze kdo nas u bar na odmor+zemlje bivše sovjetskog saveza i ruske federacije. Iskreno se nadam da možemo privući i jedan dio turista iz Zapadne Evrope“, kazao je Emil Kukalj, direktor TO Bar.

"“Ove godine možemo napraviti kratkoročne rezultate kada je u pitanju region i možda neka tržišta kao što je tržište Rusija u glavnoj sezoni ako se potrudimo da bilateralno dogovorimo način dolaska i zaštitu turista kada je u pitanju ova bolest”, kazao je Ivančević.

Taj vid saradnje pokušavaju da sprovedu u djelu Grčka i Srbija, a on bi podrazumijevao da srpski turisti mogu da uđu u Grčku i obratno sa potvrdom o vakcinaciji, ili sa PCR ili antigenskim testom, u periodu od 1. maja do 1. oktobra. O potpisivanju ovakve vrste Memoranduma Srbija vec pregovara i sa Izraelom i Slovenijom. Izvjesno je i da će Hrvatska, shodno bilateralnim sporazumima, olakšati britanskim i izraelskim turistima ulazak u tu državu, i to sa potvrdom o vakcinaciji, ili testom na koronu. Takav sporazum Izrael je već potpisao s Grčkom i Kiprom.

U međuvremenu, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović je, govoreći za ruske medije tokom boravka na najvećem ruskom Međunarodnom sajmu za turizam „MITT“, saopštila da će ruski građani sigurno moći da dođu u Crnu Goru sa potvrdom o imunizaciji vakcinom „Sputnjik V“.

Projekcija Vlade je inace da će ovogodišnji prihod od turizma iznositi od 50 do 55 odsto prihoda iz 2019-te godine. Ipak, hotelijeri konstatuju da je to još krajnje neizvjesno.

“Imamo interesovanje za grupe iz Njemačke, Izraela, Velike Britanije, Poljske, međutim iako imamo najavu i duže ostajanje, sve je neizvjesno”, kazao je Nikolić.

Jedno je pak izvjesno.

„Definitivno dvije loše godine su nešto što turistička privreda definitivno ne može da izdrži”, kazao je Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Bonus video: