Vukšić već označio odgovorne za propust?

Na spisku zaposleni u ANB-u koji su sačinjavali informacije za članove Odbora, a koje je Vukšić lično potpisao

47985 pregleda 76 reakcija 75 komentar(a)
Vukšić, Foto: TV Vijesti
Vukšić, Foto: TV Vijesti

Više tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom novinskih tekstova vezanih za odavanje tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

To je Televiziji Vijesti potvrdila portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica. Formiranje predmeta ne znači da istražitelji imaju i imena osoba koje su odgovorne što su podaci koji nisu smjeli, iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, prošle nedjelje, završili pred poslanicima.

Prikupljanje podataka znači i da će vd. direktora ANB-a Dejan Vukšić biti pozvan da saopšti svoja saznanja o tome kako je došlo do toga da poslanicima budu dostavljeni ovi dokumenti.

Nije Tužilaštvo jedino koje prikuplja dokaze jer, kako saznajemo, ni Vukšić ne sjedi skrštenih ruku. Navodno, on je već označio odgovorne za ovaj propust, a na tom spisku su zaposleni u ANB-u koji su sačinjavali informacije za članove Odbora, a koje je Vukšić lično potpisao.

Po nezvaničnim saznanjima do kojih je došla Televizija Vijesti, sporna dokumenta, inače operativna saznanja o lažnom diplomati Stevanu Simijanoviću, prvi je vidio lider SDP-a i član odbora za bezbjednost Raško Konjević. S podacima se upoznao 8. marta u prostorijama ANB-a, a imao je dozvolu da im pristupi. Vukšić je tog dana bio službeno odsutan, pa zato smatra da nije odgovoran za propuste službenika koji su tog dana Konjeviću omogućili pristup tajnim podacima.

Dva dana kasnije Vukšić se našao pred članovima Odbora za bezbjednost. Tada je predloženo da sjednica na kojoj bi potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pričao o susretima sa lažnim diplomatom, bude otvorena za medije.

Tome se usprotivio Vukšić uz obrazloženje da će članovima Odbora biti dostavljena tajna dokumentacija koju je Konjević imao na uvid. Što je obećao to je i učinio, pa je tako 16. marta, greškom ili ne, dostavio Odboru dokumentaciju, koju po svemu sudeći prethodno nije ni kontrolisao, već samo potpisom odobrio za slanje.

Direktor Direkcije za zaštitu ličnih podataka Savo Vučinić u odgovorima za Televiziju Vijesti navodi da za sada, niko nije tražio njihovo mišljenje povodom ovog slučaja, te da oni nemaju nadležnost vođenja istraga.

"Agencija za nacionalnu bezbjednost nije tražila mišljenje od Direkcije, prije dostavljanja sporne dokumentacije, što nije ni bila u obavezi po Zakonu. Direkcija za zaštitu tajnih podataka vrši Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u pogledu primjene mjera zaštite tajnih podataka, kao i nad primjenom međunarodnih ugovora koji se odnose na tajne podatke, u skladu sa Godišnjim planom inspekcijskog nadzora", kazao je Vučinić.

Više poslanika opozicije optužilo je Vukšića da je ovom prilikom odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je Vukšić napravio propust dok premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je Vukšić nepravedno optužen I za sve krivi poslanike opozicije pa poziva tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv njih.

Dok svi vode svoje istrage, javnost je i dalje uskraćena za rezultate one iz koje su potekli ovi sporni podaci a to je - s kojom namjerom je lažni diplomata Stevan Simijanović došao u Crnu Goru, šta se dogodilo s pripadnikom policije D.K., koji je bio zadužen da ga vozi kao i da li se Simijanović eventualno susreo sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, koji mu je, kako nezvanično saznaje TV Vijesti iz bezbjednosnih krugova, nekadašnji školski drug.

Bonus video: