Mitrović: U nikšićkoj bolnici umrla dva pacijenta od posljedica zaraze koronavirusom

U nedelju veče, ponedeljak i utorak, kaže Mitrović bio je povećan priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom

25389 pregleda 170 reakcija 20 komentar(a)
Mitrović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mitrović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Opštoj bolnici u Nikšiću sinoć su od posljedica zaraze koronavirusom preminula dva pacijenta, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti vršilac dužnosti (v.d.) direktora te zdravstvene ustanove dr Marko Mitrović.

On je kazao da je situacija u nikšićkoj bolnici dosta složena.

"Epidemiološka situacija u Nikčiću je ozbiljna, s obzirom da smo imali masovna okupljanja, očekivano je bilo da dođe do porasta broja zaraženih osoba u Nikšiću. Trenutno imamo u kovid zoni nekih 104 pacijenta hospitalizovana, od njih imamo dva pacijenta na dječijem odjeljenju, oni su 2019. i 2011. godište i trenutno su stabilnog stanja. Ostalih 102 pacijenta se nalaze na internom odjeljenju kovid zone. Njih 25 je sa težom kliničkom slikom, od tih 25 je 13 na neinvazivnoj ventilaciji. Trenutno nemamo pacijenata na respiratoru. Sinoć smo imali dva smrtna slučaja, 1946. i 1945 godište", istakao je Mitrović.

Mitrović kaže da je protekle dvije nedelje najveći broj pacijenata i jedan od najtežih talasa epidemiološke krize kako kod nas tako i u Evropi i svijetu.

U nedelju veče, ponedeljak i utorak, kaže Mitrović bio je povećan priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

"Naš sistem za kiseonik je takav da on kontinuirano ne može da izdrži da imamo duži period sa takvim protocima kiseonika veliki broj pacijenata. U javnosti je data jedna informacija, koja je zlonamjerna. Data je preko nekih portala da unese nemir i strah u narodu. Želim reći da nikakvog kvara na tom sistemu nema i neće ni biti. Ono što je kontinuirano jeste jedan proces koji postoji između Kliničkog centra i Opšte bolnice Nikšić jeste da pacijenti sa teškom kliničkom slikom i sa visokim protocima kiseonika zahtijevaju liječenje u tercijarnoj ustanovi i mi taj dogovor imamo. Takođe, informacija je bila da smo mi transportovali četiri pacijenta u Brezovik, to je tačna informacija, ali nije bilo informacije da je Brezovik istog dana nama poslao dva pacijenta sa teškom kliničkom slikom. To je nešto uobičajeno što se dešava, nije ništa alarmantno", rekao je Mitrović.

On je kazao da se juče osjetio mali pad zaraženih pacijenata, odnosno hospitalizovanih, tj. manje je bilo pacijenata u čekaonici kovid zone.

"Tako da negdje od ponedjeljka i mi očekujemo da će doći do pada broja pacijenata", rekao je Mitrović.

"Ako imate medicinskog tehničara odosno sestru, koja prati kontinuirano pacijenta svakako da je to dalo rezultat", dodaje Mitrović i kaže da im nedostaje ljekara.

Bonus video: