Neophodno za preživljavanje: Čak 15 opština i ove godine koristi novac iz Egalizacionog fonda

Iako je svrha fonda da jednokratno pomogne opštini da prevaziđe loš finansijski period, Marko Sošić iz Instituta alternativa (IA) ističe da već deceniju koliko postoji Fond uglavnom iste opštine koriste ovu vrstu pomoći

12313 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Nikšić, Foto: TV Vijesti
Nikšić, Foto: TV Vijesti

Čak 15 crnogorskih opština je i ove godine prinuđeno da koristi novac iz Egalizacionog fonda koji pomaže siromašnim lokalnim samouprava da opstanu.

Među njima je 13 sjevernih, i po jedna primorska i opština iz centralnog regiona, kojima je ove godine dodijeljeno preko 34 miliona eura.

Iako je svrha fonda da jednokratno pomogne opštini da prevaziđe loš finansijski period, Marko Sošić iz Instituta alternativa (IA) ističe da već deceniju koliko postoji Fond uglavnom iste opštine koriste ovu vrstu pomoći.

U tom periodu najviše novca bilo je potrebno Nikšiću, pa iz nove nikšićke vlasti ocjenjuju da je do toga dovelo loše upravljanje gradom i obećavaju da će oni to promijeniti.

Crnogorskim opštinama je prošle godine dodijeljeno preko 34 miliona eura iz Egalizacionog fonda, shodno odluci ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Među njima je čak 15 crnogorskih opština – 14 sjevernih, primorska opština Ulcinj i Nikšić iz centralnog regiona.

Najviše novca pripalo je Bijelom Polju i Nikšiću – preko pet i po miliona eura, vise od tri miliona Beranama, Pljevljima i Rožajama, dok je Ulcinju trebalo preko dva miliona i 200 hiljada eura da preživi i ovu godinu.

Ono što posebno zabrinjava, konstatuje Sošić je to što tokom 10 godina rada Fonda konstantno iste opštine primaju ovu vrstu pomoći.

U tom periodu jedino je Prijestonica Cetinje prestala da prima novac iz Fonda, ali ne zbog toga što je finansijski stala na noge, već jer je za nju usvojen poseban budžet.

Opštinama je od 2010. godine kroz Egalizacioni fond podijeljeno gotovo 312 miliona eura, većinom onim na sjeveru.

Najviše novca za preživljavanje je tokom cijele ove decenije bilo potrebno Nikšiću čiji su potencijali za razvoj nesporni.

Do tog negativnog trenda je, smatra Marko Kovačević iz Demokrtaskog fronta (DF) koji bi vjerovatno vrlo brzo trebalo da preuzme fotelju prvog čovjeka Nikšića, dovelo pogrešno upravljanje gradom pod Trebjesom.

Prema Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, svaka opština, čiji je stepen razvijenosti ispod 100 posto prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti utvrđenog u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj, ima pravo na korišćenje sredstava Fonda za godinu za koju se vrši raspodjela sredstava Fonda.

Bonus video: