Ko vrši istražno bušenje nafte u CG podmorju: Zavisna društva sa stopostotnim udjelom matičnih kompanija

Ugovorom je propisano da dvije holandske kompanije, sa 85 miliona eura, garantuju da će obaviti posao, odnosno sprovesti istražno bušenje, ali ne i za ekološke akcidente

11950 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju počelo je prije tri dana, a neke pojedinosti ugovora sklopljenog prije gotovo pet godina, u javnost do sada nisu iznijeli ni predstavnici bivše ni aktuelne vlasti kao ni civilni sektor koji je gorljivo zastupao poziciju da crnogorski Jadran ne smije biti mjesto istrazivanja nafte i gasa.

U Odluci o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, koju je Skupština usvojila krajem juna 2016., piše da se ugovor dodjeljuje koncesionarima – holandskim kompanijama Eni Montenegro i NOVATEK Montenegro, sa sjedištima u Amsterdamu.

Iz Ministasrstva kapitalnih investicija Televiziji Vijesti su saopštili da su to zapravo zavisna društva sa stopostotnim udjelom matičnih kompanija.

Potvrdili su i da su dvije ćerke firme u Holandiji osnovale matične kompanije za realizaciju projekta u Crnoj Gori, te da za vrijeme tenderskog postupka, 2013-2014. godine, nijesu bile osnovane.

Upitani koje negativne posljedice može imati to što je ugovor o ovako važnom poslu potpisan sa ćerkama firmama, iz Ministarstva ovako odgovaraju: "Smatramo da ne postoje negativne posljedice. Praksa svih velikih internacionalnih kompanija je da se za pojedinačne inostrane projekte formiraju zavisne kompanije koje će biti odgovorne za implementaciju projekta."

Ugovorom je propisano da dvije holandske kompanije, sa 85 miliona eura, garantuju da će obaviti posao, odnosno sprovesti istražno bušenje, ali ne i za ekološke akcidente.

U nadležnom resoru, u tome ne vide ništa sporno, i ističu kako su matične kompanije odgovorne za eventualnu štetu po životnu sredinu.

Jedna od matičnih kompanija, Novatek, na spisku je najvećih ruskih firmi koje su pod američkim sankcijama.

U Ministarstvu kapitalnih investicija smatraju da to ne može biti smetnja u realizaciji posla u Crnoj Gori, jer zvanična Podgorica primjenjuje sankcije Evropske unije (EU), a Novatek nije na listi firmi koje EU sankcioniše.

Istražno bušenje nafte sprovodi se u moru između Bara i Ulcinja, na dubini od oko 6.500 metara, i na 28 kilometara od obale.

Prema najavama iz Vlade trajaće izmedju četiri i po i šest mjeseci.

Bonus video: