Martinović: Ako ste politički nepodobni mogu vam svašta staviti na teret, sudovi slušaju stari režim

"Ovakva presuda je podrška narko trafikingu i organizovanom kriminalu, jer čovjek je uhvaćen sa 20 kilograma marihuane i njemu je jednostavno oprošteno u zamjenu za lažno svjedočenje protiv mene. Sud ovim šalje poruku da ako radite za državu i švercujete drogu, da se to isplati..."

27847 pregleda 94 reakcija 14 komentar(a)
Martinović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Martinović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Istraživački novinar Jovo Martinović kriv je zato što je 2014.godine spojio krijumčare droge, zaključile su sudije Apelacionog suda i tako ujedno potvrdile presudu kojom je Martinović osuđen na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, a oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Kako saznaje Televizija Vijesti, sudije Apelacionog suda dijele stav koleginice iz Višeg – Vesne Pean, da je Martinović iskoristio svoja poznanstva iz novinarske profesije kako bi spojio krijumčare.

Ovakva odluka za Martinovića je dokaz da je crnogorsko pravosuđe zarobljeno.

"Da njime upravljaju strukture koje su van njega, u takvom pravosuđu je nemoguće očekivati pravdu. Dovoljno je da je meni pet godina sudila žena koja na to nije imala pravo jer je odlučivala o pritvoru", istakao je Martinović.

Sud tvrdi da Martinovićev susret sa drugim optuženim u ovom slučaju - Duškom Martinovićem, svjedokom saradnikom Namikom Selmanovićem i Jonuzom Hadžibetijem - nije bio u cilju snimanja dokumentararnog filma, niti objave bilo čega u vezi krijumčarenja narkotika.

Kažu da dokazi, ali i ono što je Martinović sam tvrdio u odbrani, dokazuju da je planirao da snima film o trgovini oružjem.

Martinović dodaje da je osuđen samo na osnovu izjave svjedoka saradnika.

"Ovakva presuda je podrška narko trafikingu i organizovanom kriminalu, jer čovjek je uhvaćen sa 20 kilograma marihuane i njemu je jednostavno oprošteno u zamjenu za lažno svjedočenje protiv mene. Sud ovim šalje poruku da ako radite za državu i švercujete drogu, da se to isplati, a ako ste politički nepodobni mogu vam svašta staviti na teret i sve će to proći kod naših sudova koji slušaju naređenja starog režima", rekao je Martinović.

Martinović je u Istražnom zatvoru proveo 14 i po mjeseci, tako da potvrđenu kaznu izdržao.

Međunarodne novinarske organizacije ranije su više puta protestovale zbog ovakve presude poručujući da je Martinović osuđen iako je samo radio svoj posao.

Bonus video: