"Zašto se ne oporezuju zarade iznad 1.000 eura koje uživaju javni funkcioneri, članovi Vlade, direktori?"

Ekonomista Zarija Pejović primjećuje da bi najavljena poskupljenja mogla dovesti do negativnih pojava

46752 pregleda 124 reakcija 89 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godina je počela poskupljenjem goriva, nastavila skokom cijena brašna, ulja i još nekih osnovnih zivotnih namirnica, a prema Nacrtu budžeta u koji su Vijesti imale uvid, zbog povećanja akciza poskupiće cigarete, kafa i alkohol.

Uz to se planira i oporezivanje penzija na iznos veći od 524 eura.

Ekonomisti postavljaju pitanje zašto se npr. ne oporezuju zarade iznad 1.000 eura, a sumnjaju i da i da bi povećanje akciza moglo dovesti do rasta sive ekonomije.

Nakon poskupljenja brašna, ulja, soli i šećera, uskoro bi mogle da poskupe i cigarete, kafa i alkohol.

To je predviđeno Nacrtom ovogodišnjeg budžeta u koji su Vijesti imale uvid.

Građani na ovu vijest uglavnom negoduju.

Ekonomista Zarija Pejović primjećuje da bi najavljena poskupljenja mogla dovesti do negativnih pojava.

"Postojaće mogućnost svakako za rast sivog tržišta. Pored toga, vlada planira da uveća minimalnu zaradu koja će se dalje oporezivati i na koju će se dalje plaćati doprinosi što će opet biti dodatni teret privredi, pa i tu vidim jednu mogućnost za uvećanje sive zone u smislu neregistrovanja, radnih odnosa na divlje, gdje se neće uplaćivati puni iznos doprinosa i poreza", istakao je Pejović.

Problematično je, kaže Pejović, i najavljeno oporezivanje penzija iznad nivoa prosječne zarade od 524 eura do kraja 2022. godine.

"Zašto se ne oporezuju ove zarade od preko 1.000 eura koje recimo uživaju javni funkcioneri, članovi Vlade, direktori. Ima tu dosta pitanja koja iziskuju javnu debatu jer su pitanja oporezivanja par ekselans političko pitanje", rekao je Pejović.

I poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević u parlamentu se usprotivio planu da se oporezuju penzije.

"Nije, ministre, pošteno, da ljude koji su plaćali doprinose za cio svoj životni vijek i koji na bazi tih plaćenih dopriniosa imaju visoke penzije, da ih oporezujete. Ako ste već željeli da imate neku vrstu zahvata, zašto to niste uradili prema zaradama nego prema stečenom pravu tih ljudi, zašto niste uveli progresivno oporezivanje za ljude koji rade izmedju ostalog i u finansijskom sektoru u smislu zarada koje imaju", rekao je Konjević.

Menadžeri u trgovačkim lancima konstatuju da potrošači u eri epidemije primjetno racionalnije kupuju i najavljuju još jedno poskupljenje .

"Zasad još uvijek imamo samo informaciju o poskupljenju ulja i proizvoda od sunconkretovog ulja", rekla je Olivera Lakonić, pr menadžerka trgovinskog lanca.

Bonus video: