Kako riješiti problem: "U posljednjih 15 godina čak deset osoba stradalo zbog lutajuće stoke"

"Problem lutajuće stoke je eskalirao posljednjih godina naročito u Ulcinju i Budvi", rekla je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Sunčica Boljević iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

5263 pregleda 115 reakcija 10 komentar(a)
Stoka na putu, Foto: Samir Adrović
Stoka na putu, Foto: Samir Adrović

Jedino Ulcinj ima karantin za oduzete životinje, a očekujemo da ubrzo isto organizuju i ostale opštine kako bi se napokon riješio dugogodišnji problem lutajuće stoke, kazala je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Sunčica Boljević iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Problem lutajuće stoke je eskalirao posljednjih godina naročito u Ulcinju i Budvi. Podatak koji smo mi dobili iz Opštine Ulcinj je da je u posljednjih 15 godina čak deset osoba stradalo zbog lutajuće stoke. Problem je izražen i u Tivtu, Nikšiću i Beranama”, istakla je Boljević i dodala da je zakonska obaveza lokalnih uprava da obezbijede na svojoj teritoriji objekat u kojem će smjestiti životinje i brinuti o njima.

"Budva i Tivat, intenzivno rade da se obezbijedi takav objekat. Mislim da su se i lokalne uprave značajno pokrenule da ovaj problem riješimo i stavimo pod kontrolu. Svako grlo goveda, koje se bude zateklo na magistralnim putevima, u dvorištima građana, na grobljima, biće oduzeto i odvedeno u karantin", kazala je Boljević.

Bonus video: