Krivokapić: Grejpfrut, kofein, alkohol i kantarionovo ulje umanjuju dejstvo antibiotika

"Antibiotike kao i sve ljekove, treba piti na vrijeme i redovno ih uzimati. Kod antibiotika je posebno značajna ta vremenska distanca, tačno vrijeme upotrebe lijeka. Onog momenta kada primijenite antibiotik, u vašem organizmu njegova koncentracija počinje da raste. Sljedeća doza je nešto što vas zadržava u toj terapijskoj koncentraciji", kazao je Krivokapić

8807 pregleda 1 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Krivokapić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Grejpfrut, kofein, alkohol i kantarionovo ulje umanjuju dejstvo antibiotika, dok konzumiranje alkohola tokom terapije može opteretiti jetru preko koje ide cjelokupno metabolisanje, objasnio je u "Bojama jutra"na TV Vijesti farmaceut Miloš Krivokapić.

"Antibiotike kao i sve ljekove, treba piti na vrijeme i redovno ih uzimati. Kod antibiotika je posebno značajna ta vremenska distanca, tačno vrijeme upotrebe lijeka. Onog momenta kada primijenite antibiotik, u vašem organizmu njegova koncentracija počinje da raste. Sljedeća doza je nešto što vas zadržava u toj terapijskoj koncentraciji", kazao je Krivokapić.

On je dodao da vitamine C ili D možemo da pijemo bezbjedno duži vremenski period jer će prokomjerne količine biti eliminisane iz organizma. Sa cinkom savjetuje oprez.

"Mislim prvenstveno na dozu. Zavisi od starosnog doba i od pola pacijenta. Neka preporuka za uzimanje je do 15 miligrama, sve preko toga pokazuje neki prekancerogeni efekat sa jedne strane, a sa druge strane imamo situaciju da upotreba cinka utiče i na neke druge minerale kao što su na primjer bakar i mangan", rekao je Krivokapić.

"Ako smo tokom cijele godine pili cink, potrebno je da tri mjeseca suplementiramo i bakar i mangan kako bi ih nadoknadili", kazao je Krivokapić.

Bonus video: