Kamenov: Vakcinacija djece s hroničnim oboljenjima se još ne preporučuje

"Postoje hronične bolesti gdje praktično imamo veliki rizik od neželjenih reakcija, kada je u pitanju davanje vakcina"

4189 pregleda 0 komentar(a)
Kamenov, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kamenov, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vakcinacija djece s hroničnim oboljenjima se još ne preporučuje jer vakcine nijesu testirane, istakao je za Boje jutra TV Vijesti dr Borislav Kamenov, imunolog – pedijatar.

"Postoje hronične bolesti gdje praktično imamo veliki rizik od neželjenih reakcija, kada je u pitanju davanje vakcina. Nije baš jednostavno da se da nekome vakcina, to je prilično velik atak na organizam. Znamo da su se dešavale neželjene reakcije i kod odraslih koji imaju probleme. U principu može da se desi da mogu da prime vakcinu. Svi ti koji imaju hronične bolesti imaju greške u imunskom sistemu, imaju greške u prepoznavanju, imaju vrlo često neočekivane odgovore kada se izvrši stimulacija na vakcinu. Mi samo vidimo jednu stranu, da dobijemo imunitet, ali taj imunitet se stiče po neku cijenu", istakao je Kamenov.

Doktor preporučuje roditeljima da djecu zaštite vitaminom D.

"Većina doktora daje vitamin D koji je predviđen za rahitis, što nema veze sa životom. Kod kovida treba mnogo veća doza, a vitamin D ne pravi nikakve neželjene efekte. Ako uzima dovoljnu dozu vitamina D a to se provjeri tako što se da krv posle nekog vremena se vidi koliki je nivo vitamina D. Onda su oni u priličnoj mjeri zaštićeni od kovida, to je 95%. A smtnost se smanjuje za 70%. Kod koje vakcine su takvi efekti unaprijed zadati? A usput imate i neželjene reakcije i imate da se razbolite kada primite vakcinu", kazao je Kamenov.

Bonus video: