Đorđević: Kuvano jaje bezbjedno sedam dana, i zaleđena hrana ima rok trajanja

"Jaje ima poroznu ljusku, tako da ako se drži u nehigijenskim uslovima zagađenje vrlo lako može da prodre u jaje. Svježe jaje možemo da čuvamo u frižideru do mjesec dana", objasnila je i upozorila kako izgleda pokvareno

14379 pregleda 3 komentar(a)
Đorđevoć, Foto: Printscreen
Đorđevoć, Foto: Printscreen

Tvrdo kuvano jaje je bezbjedno za jelo sedam dana ako ga držimo u frižideru, što ne važi za ona koja se čuvaju na sobnoj temperaturi, zato oprez tokom uskršnjih praznika, kazala je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Zorica Đorđević, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje.

"Jaje ima poroznu ljusku, tako da ako se drži u nehigijenskim uslovima zagađenje vrlo lako može da prodre u jaje. Svježe jaje možemo da čuvamo u frižideru do mjesec dana", objasnila je i upozorila kako izgleda pokvareno.

"Ako jaje ima drugačiji sjaj ljuske, ako je ona tamna ili ako vidimo prisustvo plesni, to sve može da ukazuje na to da jaje nije svježe. Ako je kada se slomi razliveno, promijenjene boje, onda ga moramo odstraniti i ne možemo ga koristiti", upozorila je.

Dr Đorđević objašnjava da moramo obratiti pažnju i na to gdje kupujemo meso, te da ako smo sigurni da je kvalitetno onda ne moramo prosipati prvu vodu pri kuvanju jer je upravo u toj tečnost pregršt zdravih bjelančevina.

"U suštini meso je specifično zbog toga što ono ima rastvorljive proteine, koji odlaze u prvu vodu tokom kuvanja i oni su korisni za organizam. Higijena je najvažnija. Ako donesemo kući meso i ako ga operemo, to moramo pažljivo da radimo. Zatim ga ubrusom prosušimo, dobro da očistimo svu površinu i detaljno operemo ruke", objasnila je.

Ona ističe i da zaleđenja hrana ima rok trajanja.

"Hrana koja ima više masti, ona ima kraći rok trajanja, zato što su prirodni procesi fermentacije u masnijim proizvodima brži", istakla je.

Bonus video: