Proslava Uskrsa: U Crnoj Gori u katoličkim crkvama, širom svijeta u znaku restrikcija zbog koronavirusa

"Isus je uskrsnuo i dao nam smisao života, i smisao i vjere i crkve i liturgije. Današnji blagdan zapravo poziva sve narode da živimo u miru, Isus kad je susreo apostole rekao je mir vama", kazao je don Izidor Lukić iz Katoličke crkve u Podgorici

8498 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Katoličke crkve u Podgorici, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Katoličke crkve u Podgorici, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vjernici Katoličke i protestantskih crkava, kao i neke pravoslavne crkve poput Jermenske, slave najveći hrišćanski praznik Uskrs, dan Vaksrsenja Isusa Hrista.

Uskrs slave i brojni katolički vjernici u Crnoj Gori dok širom svijeta prolazi u znaku novih restrikcija zbog koronavirusa.

Povezani članci

04. April 2021.

Uskršnja misa u Crkvi Svetog Antuna u Tuzima

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić čestitajući Uskrs najavio je da će predložiti da vjerski praznici sve tri religije u Crnoj Gori postanu državni što je odmah naišlo na kritike opozicije.

Proslavljanjem Uskrsa, katolička, protestantske i pojedine pravoslavne crkve slave pobjedu života nad smrću i dan kada je Isus Hrist vaskrsao nakon raspeća.

Uskrs je obilježen misama u katoličkim crkvama u Crnoj Gori.

"Isus je uskrsnuo i dao nam smisao života, i smisao i vjere i crkve i liturgije. Današnji blagdan zapravo poziva sve narode da živimo u miru, Isus kad je susreo apostole rekao je mir vama", kazao je don Izidor Lukić iz Katoličke crkve u Podgorici.

Ovogodišnja proslava Uskrsa je radosnija jer su, za razliku od prošle godine, vjernici mogli da prisustvuju misama.

"Oni su jako radosni, prošle godine nisu mogli slaviti, slavili su online, nisu mogli doživjeti tu sreću i radost, jer Uskrs je darivanje, Uskrs je razmjena darova", rekao je Lukić.

Proslava Uskrsa širom svijeta i ove godine prolazi u znaku zaključavanja zbog trećeg talasa koronavirusa u brojnim zemljama.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo pozvao je međunarodnu zajednicu da obezbijedi vakcine protiv COVIDa19 za najsiromašnije zemlje.

"Vaskrsli Hrist nada je za sve koji i dalje pate od pandemije, i bolesne i one koji su izgubili voljenu osobu. Vakcine su osnovno sredstvo u ovoj borbi", poručio je papa Franjo, poglavar Katoličke crkve.

Uskrs je proslavljen i u Crkvi svetog groba u jerusalimskom Starom gradu, koja je sagrađena na mjestu gdje hrišćani vjeruju da je Isus razapet, umro i vaskrsnuo iz mrtvih.

I hrišćani u Siriji, gdje je došlo do naglog povećanja broja oboljelih, okupili su se u crkvi u Damasku uz poštovanje epidemioloških mjera.

"Ne bojimo se koronavirusa. To je stvarnost s kojom se suočavamo, ali nas ne može spriječiti da dođemo i molimo se Bogu da nas izvede iz ove muke", kazao je Basam Asaf.

A građani njemačkog Kelna, stariji od 60 godina, na Uskrs su čekali u redovima kako bi se vakcinisali AstraZeneka vakcinom.

A u Crnoj Gori ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, čestitajući vjernicima Uskrs, poručio je da će pokrenuti inicijativu da se praznici sve tri religije uvrste kao državni.

Po važećem zakonu, državni praznici u Crnoj Gori su Nova godina, Prvi maj i Dan i državnosti, dok vjernici imaju pravo na plaćeno odsustvo samo u dane svojih vjerskih praznika.

Odmah je stigla kritika poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović - Stanković koja tvrdi da Spajić gubi kontrolu nad resorom finansija pa se kandiduje za ministra vjera.

"Umjesto da objasni to što je već četvrti mjesec budžet u privremenom režimu finansiranja i što Vlada diskreciono troši novac iz budžetskih rezervi u periodu izborne kampanje, Spajić se bavi vjerskim pitanjima i vjerskim praznicima, napisala je Vuksanović - Stanković na Tviteru.

Bonus video: