Janković: Preporučljivo vakcinisati djecu protiv alergena nakon pete godine života

"Važno je i da znamo na šta je dijete alergično, da li je to na polen ili na još jedan alergen, onda se pristupa ovakvoj terapiji. Manji su efekti ako je neko alergičan na mnoge vrste polena, a u isto vrijeme na grinje i buđ, možda dlaku psa"

3098 pregleda 0 komentar(a)
Vjera Janković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Vjera Janković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vakcine protiv alergena kod djece su bezbjedne, efikasne i preporuka za sve mališane koji imaju problema sa alergijom na polen, kazala je u “Bojama jutra” na TV Vijesti pedijatrica Vjera Janković.

„To je zapravo, alergen stimulišuća imuno terapija ili hiposenzibilizacija ili takozvana vakcina za alergije, gdje se davanjem određenih doza alergena postiže tolerancija na zadati alergen i organizam, onda reaguje smanjenim simptomima. Ovo je zapravo stvarno terapija jer djeluje na uzrok, a ne na simptome“, objasnila je.

Janković je kazala da se ovakva terapija preporučuje djeci poslije navršene pete godine.

„Postoje još neki uslovi. Važno je i da znamo na šta je dijete alergično, da li je to na polen ili na još jedan alergen, onda se pristupa ovakvoj terapiji. Manji su efekti ako je neko alergičan na mnoge vrste polena, a u isto vrijeme na grinje i buđ, možda dlaku psa. Jedno od tih ako je najizraženije, onda se pristupa ovoj vrsti hiposenzibilizacije“, rekla je ona.

Ona je dodala da je to dugotrajna terapija u vidu „kontinuiranog davanja doze alergena, to su male doze koje neće izazvati neželjene reakcije, a kroz vrijeme se postiže tolerancija na određeni alergen. Tako da ta terapija u prosjeku traje od tri do pet godina“, objasnila je i istakla da se počinje manjim dozama, pa se postepeno povećavaju.

Janković kaže da iako su simptomi alergije na polen i prehlade vrlo slični, postoje oni specifični koji prave jasnu razliku.

„Kod alergije imate zapušen nos ili sekrecije iz nosa, svrab u nosu, sekreciju iz očiju, svrab oko oka, kijavica. Sve to može da postoji i kod prehlade, samo je za nju karakteristična makasalost i povišena temperatura, osjećate da vas virus lomi. To traje nekoliko dana i poslije tri četiri dana prođe, dok simptomi alergije ne prolaze oni su kontinuirani u proljeće, dok god cvjeta polen, dok god ima u okolini alergena koji dovode do alergije, takvi simtomi prosto ne prestaju“, zaključila je.

Bonus video: