Jočić: Neke grupe krivolovaca na nivou mafije, imamo snimak gdje repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima

"Jedino na neki način nam se odazvala policija i to je odmah imalo efekta. Već prvog vikenda smo uspjeli nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i svog živog svijeta da zaplijenimo"

6090 pregleda 9 komentar(a)
Jočić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jočić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Osim što Nacionalni park (NP) Skadarsko jezero ima mali broj radnika u Službi zaštite, primjećujem i da su pojedini u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati, kazala je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

"Nekoliko je grupa koje se bave krivolovom, koje su na nivou mafije. Kada kažem na nivou mafije, mislim na povezanost i organizovanost sa nekim državnim organima i ogromnu šetetu koju prave koja se mjeri u eurima i nečim što se ne može izmjeriti eurima, a to je uništavanje ekosistema na Skadarskom jezeru", kazala je Jočić.

Ona je krajem prošle sedmice pozvala nadležne organe da počnu da ispunjavaju svoje zakonom utvrđene obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

"Jedino na neki način nam se odazvala policija i to je odmah imalo efekta. Već prvog vikenda smo uspjeli nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i svog živog svijeta da zaplijenimo. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezero. Što znači da na svakom koraku tužilaštvo pokazuje svoju neefikasnost", istakla je Jočić i dodala da to što se dešava na jezeru je praksa koja traje decenijama i da su zbog toga mnogi koji bi i prijavili krivolov zastrašeni.

"Ja mislim da imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima, na taj način su im poslali prijeteću poruku. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve", kazala je Jočić.

Bonus video: