Kad majka pokupi virus, plod u njenom stomaku je u početnoj fazi trudnoće potpuno zaštićen

"Rađena je studija kod trudnica koje su dobile Kovid 19 u prvom trimestru trudnoće, kada se razvijaju svi organi kod bebe i dokazano je da te bebe nijesu imale nikakvih anomalija po rođenju", tvrdi Varajić

12859 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Koronavirus nije značajnije uticao na broj porođaja u Nikšiću a ginekolozi ohrabruju sve žene da se vakcinišu i time otklone i najmanju mogućnost da tokom trudnoće dođe do komplikacija.

Baš kada je Vesna Francisković prošle godine ostala u drugom stanju, u Nikšiću su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa.

"Mogu vam reći da mi uopšte nije bilo svejedno zbog cijele ove situacije, jer sve se mijenja, zategnuta je i ekonomska situacija, kao i ponašanje ljudi, ali odlučila sam se da rodim svoju Klaru i sad sam najsrećnija na svijetu", priča Francisković.

Početni strah je, kaže, brzo savladala, jer je svjesna da njoj i bebi ne bi donio ništa dobro. Uz pojačan oprez i redovan odlazak kod ginekologa, brzo se vratila starim navikama.

Vesna tokom trudnoće nije dobila koronavirus, pa je prirodnim putem rodila zdravu djevojčicu. No, i kad majka pokupi virus, plod u njenom stomaku je u početnoj fazi trudnoće potpuno zaštićen, tvrde ljekari.

"Rađena je studija kod trudnica koje su dobile Kovid 19 u prvom trimestru trudnoće, kada se razvijaju svi organi kod bebe i dokazano je da te bebe nijesu imale nikakvih anomalija po rođenju", tvrdi ginekolog Marko Varajić.

U odmakloj trudnoći stvari mogu da se iskomplikuju naročito ako majka u trećem trimestru dobije teži oblik virusa.

"Bebi tada treba više kiseonika, pa samim tim i ženi. Tada se zbog zdravlja majki razmišlja o prijevremenom porođaju, kao i o svim komplikacijama kod beba nakon prijevremenog porođaja", objašnjava Varajić.

Takvi prijevremeni porođaji obavljaju se u Kliničkom centru, a iz Nikšića je bilo nekoliko primjera.

A da bi se potpuno oslobodile straha od korone I smanjile mogućnost bilo kakvih komplikacija kod sebe i beba, doktor Varajić ženama poručuje da se vakcinišu.

Bonus video: