Mitrović o stanju u Nikšiću: Situacija kreće na bolje, broj zaraženih pada

Direktor nikšićke bolnice je kazao i da se troši velika količina medicinskog i nemedicinskog materijala

5064 pregleda 13 komentar(a)
Mitrović tokom razgovora za Boje jutra, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mitrović tokom razgovora za Boje jutra, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Situacija kreće na bolje, u ovom trenutku u Opštoj bolnici u Nikšiću imamo 115 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti, Marko Mitrović, direktor te zdravstvene ustanove.

"Od njih 115, četvoro je dječjeg uzrasta na dječjem odjeljenju, koji su dobrog zdravstvenog stanja. 111 pacijenata je hospitalizovano na internom odjeljenju kovid zone. Od njih 111, 50 je sa teškom kliničkom slikom, to su pacijenti sa visokim protocima kiseonika koji zahtijevaju kiseoničku potporu. 25 je životno ugroženo i zahtijevaju jaču kiseoničku potporu i visoke protoke kiseonika", istakao je Mitrović.

On je kazao da je osam pacijenata na neinvazivnoj ventilaciji, kao i da nema pacijenata intubiranih na respiratoru.

"Broj zaraženih pacijenata pada značajno. Imali smo prije nedjelje oko 125 zaraženih u jednom danu, a juče smo imali 35. Postoji pad zaraženih pacijenata, što se značajno reflektuje i na rad Doma zdravlja i bolnice. Što se tiče bolnice u kovid ambulanti je značajno manji broj pacijenata. Imali smo situaciju da je pregledamo između 30 i 40 pacijenata samo u jednoj smjeni. A juče smo imali 30 pacijenata pregledanih u jednom danu", rekao je Mitrović.

Kazao je da je još uvijek opterećenje na nikšićku bolnicu u smislu hospitalizovanih pacijenata.

"Radi se o manjem broju hospitalizovanih pacijenata, ali oni su pacijenti sa težom slikom i zahtijevaju duže liječenje i hospitalizaciju. Zato je ovoliki broj pacijenata koji su hospitalizovani, jer se vrlo teško otpuštaju", rekao je Mitrović

Direktor nikšićke bolnice je kazao i da se troši velika količina medicinskog i nemedicinskog materijala.

"Dešava se da se u jednom trenutku isprazne zalihe. Nije to problem bolnice, nije to problem Ministarstva zdravlja, već dobavljači ne mogu da stižu da proizvode onoliko koliko mi imamo potreba za tim. Ali se nije desilo da ostanemo bez nečega, uvijek nađemo zamjenu ili alternativu", objasnio je Mitrović.

Rekao je i da su trenutno tri ljekara na bolovanju.

"Što se tiče ljekarskog kadra oni su jako odgovorni i oni što su bili zaraženi koriste minimum koliko je potrebno za oporavak i vraćaju se svojim zadacima", rekao je Mitrović.

Bonus video: