Osumnjičenom za obljubu nad djetetom pritvor do 30 dana

"Za navedeno krivično djelo zaprijećena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine", kazala je za TV Vijesti sudija i portparol Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić

15970 pregleda 364 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Komunalni policajac R.O, van radnog vremena, u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, prema navodima tužilaštva, obljubio je osmogodišnju djevojčicu. On je uhapšen i sudija za istragu odredio mu je pritvor do 30 dana.

"Zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljene polne radnje u sticaju sa krivičnim djelom obljuba sa djetetom. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan da bi u slučaju odbrane osumnjičenog sa slobode isti mogao ponoviti krivično djelo", kazala je za TV Vijesti sudija i portparol Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

Kada se desi seksualno zlostavljanje, objašnjava socijalna radnica Dijana Popović Gavranović, najvažnije je sačuvati mir u porodici, upravo radi djeteta.

"To naravno nije lako, jer roditelji budu u šoku i ako dijete vidi da roditelji ne mogu da prihvate njegovo kazivanje i njegov doživljaj seksualnog zlostavljanja, to strašno neprijatno iskustvo, dijete će zaćutati. Dijete mora da dobije od roditelja poruku da može o svemu da razgovara", rekla je za TV Vijesti Popović-Gavranović.

Kako Televizija Vijesti nezvanično saznaje, osumnjičeni koji ima 26 godina, pratio je djevojčicu u jutarnjim satima u utorak 6. aprila kada je išla po hljeb i pred tužiocem nije negirao događaj. Tužilaštvo i policija među dokazima imaju i snimak sa nadzorne kamere.

"Za navedeno krivično djelo zaprijećena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine", kazala je Becić.

Upravo ovakvu kaznenu politiku vide kao problematičnu u Udruženju Roditelji.

"Da se kaznena politika mora promijeniti. To već tražimo predugo. Da neće dobiti neku kaznu koja se mjeri mjesecima, već da će mu država poslati jasnu poruku da to nije dozvoljeno i da će biti adekvatno kažnjen", rekla je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Iz ugla roditelja, smatra Mihailović, odgovor cjelokupnog sistema nije adekvatan.

"Čak i kada se završi sudski proces nema adekvatne podrške djeci koja su žrtve i da se ne radi puno, ili se ne radi uopšte, da se oni vrate u normalne tokove života".

A seksualni predator, napominje Popović-Gavranović, može biti bilo ko.

"Često se dešava da ne samo roditelji, nego i stručjaci poriču takvu mogućnost, i onda se razmišlja o tome da se radi o nekim naročito bolesnim ljudima. Međutim, moja iskustva sa zlostavljanom djecom pokazuju da su to ljudi koji žive pored nas, sasvim normalno funkcionišu i niko i ne pomišlja da su u stanju da čine takva strašna krivična djela djeci", kazala je Popović-Gavranović.

Policija i tužilaštvo, o ovom slučaju nisu zvanično obavijestili javnost nakon što im je prijavljen zbog, kako nam je saopšteno, njegove delikatnosti.

Komunalna policija: Ne poistovjećivati odgovornost pojedinca sa kolektivnom odgovornošću

Iz Komunalne policije Glavnog grada su saopštili da su danas službenim putem obaviješteni da se protiv njihovog službenikas R.O. vodi krivični postupak zbog krivičnog djela "nedozvoljene polne radnje".

"Osnovna funkcija Komunalne policije Glavnog grada-Podgorica je upravo obezbjeđivanje poštovanja pozitivnih propisa, te ističemo da najoštrije osuđujemo svaki oblik nezakonitog i nasilničkog ponašanja, a posebno ovog za koje je osumnjičen zaposleni u Komunalnoj policiji. Stoga će Komunalna policija Glavnog grada, uz poštovanje pretpostavke nevinosti, a u skladu sa važećim materijalnim propisima, blagovremeno i u zakonski propisanoj proceduri, preduzeti sve mjere i radnje iz svojih nadležnosti u dijelu regulisanja radno-pravnog statusa osumnjčenog. Kako je postupak pred nadležnim tužilaštvom u toku, a u cilju očuvanja interesa samog postupka, nijesmo u zakonskoj mogućnost da do pravosnažnog okončanja postupka dalje informišemo javnost o ovom slučaju", navodi se u saopštenju Komunalne policije.

Apelovali su na javnost da se ne poistovjećuje odgovornost pojedinca sa kolektivnom odgovornošću Komunalne policije isticanjem kao bitne činjenice da je optuženi "komunalni policajac".

"Jer se na taj nači nedvosmisleno narušava ugled Komunalne policije i svih zaposlenih u ovoj službi koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoje poslove", nvodi se u saopštenju.

Bonus video: