Šverc cigareta preko Luke Bar: Šef je Podgoričanin čije ime se vezuje za "mojkovački klan"

On se izvjesno vrijeme nalazi van Crne Gore, a u interesu istrage koja nosi oznaku tajno, njegovo ime ne smijemo objaviti

80214 pregleda 344 reakcija 56 komentar(a)
Cigarete, Foto: Shutterstock
Cigarete, Foto: Shutterstock

Kako tužilaštvo istražuje šverc cigareta, po kome se Crna Gora i dalje prepoznaje i zbog kog građani već decenijama trpe štetu?

Jesu li do sada prikupljeni dokazi u jednom slučaju šverca preko Luke Bar , u kome je prema proslogodišnjim izjavama specijalnih tužilaca, država oštećana za 18 miliona eura, doveli do nekih osoba koje godinama vaze za nedodirljive u ovom poslu?

Nakon sto je u novembru prošle godine, policija kod Berana presrela kamion sa švercovanim cigaretama, o čemu je snimak objavio Demokratski front (DF), u ovoj godini, prva akcija hapšenja 10-ak osoba, zbog sumnje da su švercovali cigarete bez akciznih markica radi ilegalne prodaje u Crnoj Gori, dogodila se prije nekoliko dana.

Policija je saopštila da je akcija "Krajina" pripremana više mjeseci i da joj je cilj suzbijanje sive ekonomije kroz ilegalnu trgovinu cigaretama.

Pa, iako je svako suzbijanje šverca za pohvalu, nije samo javna tajna da je Crna Gora na međunarodnom nivou i dalje destinacija koja se prepoznaje po švercu cigareta.

U prošloj godini istražitelji su izmjerili i štetu po državu i njene građane u jednom slučaju šverca cigareta preko Luke Bar.

"A. K, S. B. i N. B. se sumnjiče da su, sa svojom kriminalnom grupom, državu oštetili za oko 18.000.000 eura", rekao je Saša Čađenović, specijalni tužilac 15. oktobra 2020.

Kao organizator ove kriminalne grupe označen je 63-ogodišnji Arsenije Kalezić, koji je u bjekstvu.

Međutim, prema dokumentaciji do koje je došla Televizija Vijesti, iza ovog posla zapravo stoji Podgorčanin čije ime se već deceniju vezuje za "mojkovački klan".

On se izvjesno vrijeme nalazi van Crne Gore, a u interesu istrage koja nosi oznaku tajno, njegovo ime ne smijemo objaviti.

Tokom saslušanja kao vođu kriminalne grupe označio ga je navodno jedan od osumnjičenih u istrazi, navodeći da je upravo ideja ovog "šefa", da fabrika duvana u Mojkovcu mora imati svoj magacin u Luci Bar za izvoz cigareta.

Ime "šefa" se ipak ne nalazi u naredbi tužilštva o proširenju istrage.

Izvori iz Specijalnog tuzilastva potvrdili su nam da se protiv ove osobe još prikupljaju dokazi, iako izgleda gotovo nevjerovatno da neko sa takvim bekgraundom u poslu šverca cigereta, još nije procesuiran.

Ukoliko ne povjerujemo u ono, što je prošle godine izjavio glavni specijalni tužilac.

"Ja vjerujem da smo skoro zatvorili aktivnosti, odnosno šverc duvana i proizvoda od duvana iz Luke Bar", rekao je Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac 15. oktobra prošle godine.

Žovijalni nastupi i kontroverzne izjave glavnog specijalnog tužioca ne mogu međutim zamagliti podatak da dokazi protiv osobe koja godinama u Crnoj Gori važi za jednog od ključnih ljudi u švercu cigareta nijesu prikupljeni još od 2011. godine, kada je njegovo ime dospjelo na naslovne strane novina.

Vijesti su ga tada, pozivajući se na policijsko tužilačke izvore, označile kao vlasnika hangara u Podgorici u kojem se, navodno, krijumčare cigarete iz mojkovačke fabrike duvana.

Tadašnja vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, pokrenula je istragu o tome da li se u fabrici duvana u Mojkovcu osim brenda "tara" proizvode i pakuju cigarete stranih kompanija, a potom uhodanim kanalima prebacuju iz Crne Gore ka Kosovu, Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i drugim zemljama.

Svi dokazi koji su prikupljeni, nekim su čudom emigrirali.

Deceniju kasnije, dokazi se i dalje prikupljaju, glavni osumnjičeni su van zemlje, ne zna se da li i neke državne strukture stoje iza ovog posla.

Za sve to vrijeme građanji i država trpe štetu, a sve je slabija nada da će se nešto brzo i značajno promijeniti.

Bonus video: