Raičević: Do 70 odsto populacije treba da ima imunitet da bi pričali o kolektivnom

Dr Raičević je objasnila da bi do kolektivnog imuniteta mogli doći ako je od 60 do 70 odsto populacije primilo vakcinu protiv virusa ili ga je prebolovalo.

8661 pregleda 0 komentar(a)
Raičević, Foto: Printscreen
Raičević, Foto: Printscreen

Crna Gora bilježi pad broja oboljelih i u posljednja tri dana tokom dnevnog testiranja imamo 16 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih.

“Ranije smo u dnevnom testiranju spekulisali sa brojem od 20 do 30 odsto. Možemo reći da je došlo do pada novooboljelih slučajeva. Što se tiče smrtnih slučajeva, to je velik broj za našu malu zemlju, ali to je posljedica ranijeg perioda”, kazala je u “Bojama jutra” na TV Vijesti dr Radica Raičević, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje.

Dr Raičević je istakla da proces vakcinacije ide po planu, projektovanom dinamikom.

“Imamo oko 90 hiljada zainteresovanih građana, kompletno vakcinisanih oko sedam hiljada građana, a prvu dozu je primilo više od 36 hiljada građana”, navela je.

Dr Raičević je objasnila da bi do kolektivnog imuniteta mogli doći ako je od 60 do 70 odsto populacije primilo vakcinu protiv virusa ili ga je prebolovalo.

“Da li će on da bude prirodno stečen, poslije prebolovane bolesti ili poslije vakcine to je pitanje. Uglavnom preko 60 do 70 odsto populacije treba da ima imunitet da bi pričali o kolektivnom i da bi mogli da nastavimo da funkcionišemo bez bojaznosti od epidemije”, kazala je.

Ona je dodala i da bez obzira na prebolovanu bolest kovida, preporučuje se da osoba primi vakcinu.

“Preporuka je da sačekaju period od tri mjeseca, pa da se vakcinišu”, zaključila je i dodala da ako osoba poslije prve doze oboli od koronavirusa, mora da sačeka 14 dana period izolacije i poslije tog perioda ako se dobro osjeća i dobije PSR nalaz da je negativan, može da primi drugu dozu vakcine.

Bonus video: