VEČERAS U 20.00H

Dnevnica sa Jovanom Dabovićem: Dan koji se ne zaboravlja

Večerašnja emisija donosi jako dirljivu priču u kojoj je popularni glumac Jovan Dabović radio i prikupljao novac za jednu djevojčicu kojoj su sredstva potrebna kako bi je roditelji odveli na operaciju u Francusku

10062 pregleda 241 reakcija 9 komentar(a)
Dnevnica sa Jovanom Dabovićem, Foto: Vijesti online
Dnevnica sa Jovanom Dabovićem, Foto: Vijesti online

U podgoričkom naselju Stari aerodrom živi trinaestogodišnja djevojčica Kaja Peković sa svojim roditeljima. Kaja je jedina u Crnoj Gori i jedna od pet u svijetu sa dijagnozom mišićne distrofije alfa, zbog koje je od rođenja prinuđena da se lavovski bori za svaki svoj dan. I pored svega toga ona je odličan đak osmog razreda OŠ „Pavle Rovinski“, dobitnica stipendije Ministarstva prosvjete i dobitnica nagrada na literaranim konkursima. Dane provodi u kolicima jer mišiće ne može da pokreće, a njeno zdravstveno stanje prate ljekari specijalizovane klinike iz Pariza. Svake godine prinuđena je da nekoliko puta odlazi na tretmane ili operacije. Njeni roditelji su dosad finansirali veliki dio liječenja, a Fond zdravstva od prije tri godine plaća troškove operacija. Međutim, to je samo dio novca potrebnog za liječenje ove djevojčice. Upravo iz toga razloga se njena porodica obratila Dnevnici za pomoć. Pritisnuti kreditima, visokim troškovima i kratkim vremenom da bi prikupili novac, oni nijesu znali kako da obezbijede sredstva za operaciju koja je bila zakazana početkom mjeseca. U pomoć su priskočili brojni privredni subjekti i glumac Jovan Dabović. On je radio mašinske i bravarske poslove, bio je konobar i šanker, ali i merčendajzer. Na kraju snimanja izjavio je da taj dan neće nikada zaboraviti.

Dnevnica
foto: Vijesti online

„Imao sam priliku da svoj mali doprinos dam pomažući ljudima kojima je potrebno, a posebno djeci. Ali ovaj osjećaj zaista nijesam nikada doživio“, kazao je popularni glumac nakon snimanja i istakao da od jutra do kasnih večernjih sati nije osjetio umor, već je posebno ispunjen što je uspio da donekle pomogne da Kaja otputuje na operaciju. Dabović dodaje da ga je impresioniralo koliko su Pekovići veliki borci.

Dnevnica
foto: Vijesti online

Iz produkcije Fabrika ideja multimedija, koja realizuje emisiju ističu da su imali priliku da upoznaju jednu malu djevojčicu, a tako velikog borca.

Dnevnica
foto: Vijesti online

„Radeći emisiju upoznajemo se sa teškim životnim pričama i ljudima, ali isto tako uvidimo koliko među njima ima onih koji se ne predaju i koji, iako u teškoj situacji, stoje gordo pred izazovima spremni da se uhvate u koštac sa životnim problemima. Jedni od takvih ljudi su Kaja i njena porodica. Provodeći vrijeme sa Pekovićima shvatamo riječi Kajinog oca koji kaže „Bog da muku onome ko se sa njom najbolje nosi“ i razumijemo koliko je sa jedne strane teško, a sa druge koliko je velika stvar u životu boriti se za zdravlje i svaki novi dan tako divne, zanimljive i pametne osobe kao što je Kaja“.

Dnevnica
foto: Vijesti online

Što je sve radio Jovan Dabović u namjeri da prikupi novac, ko mu je pomogao u toj namjeri, kako se snašao na poslovima koje nije imao prilike ranije da obavlja, da li je prikupio sredstva kako bi Kaja mogla otputovati na operaciju i još mnogo toga gledajte večeras u novoj epizodi Dnevnice na programu TV Vijesti od 20 sati.

Pokrovitelji emisije su IDEA prodavnice.