Ministarstvo dogovara nabavku lijeka protiv kovida, istraživanja u toku

Do februara lijek je ispitan na preko 23.000 pacijenata. Trenutno se koristi u SAD, a sada je počela proizvodnja za evropsko tržište

10068 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da bi tokom maja u Crnu Goru trebalo da stigne lijek regeneron. Trenutno su dogovori sa kompanijom Roš. Za Boje jutra TV Vijesti, Dragana Nikolić iz te kompanije potvrdila je da su dogovori u toku.

"Lijek je još uvijek u istraživanju. Dakle, nije registrovan. Znamo da su u pitanju dva virus-neutrališuća antitijela. To znači da se vezuju za taj već poznati domen virusa, Spajk protein. Na taj način ga blokiraju i sprečavaju da se virus širi po organizmu. Ukoliko virus mutira, tu je drugo antitijelo da spriječi širenje."

Trenutno se rade tri studije ispitivanja lijeka koje su do sada dale dobre rezultate.

"Prva studija je započeta u van bolničkim uslovima. Znači kod pacijenata za koje se sumnjalo da su u riziku i koji bi mogli da razviju neke ozbiljne simtome. Zatim, je počela studija u bolničkom setingu. Kod pacijenata koji imaju blage simptome do umjerene simptome, ali sa rizičnim faktorima. Znači da spriječimo razvoj do ozbiljnog i teškog oblika. Poslednja studija koja je počela jeste u preventivnom setingu. Ukoliko neko od ukučana razvije kovid, a živi sa nekim ko je u visokom riziku da se ozbiljno razboli, prima u preventivne svrhe."

Do februara lijek je ispitan na preko 23.000 pacijenata. Trenutno se koristi u SAD, a sada je počela proizvodnja za evropsko tržište.

Bonus video: