"Mladima trebaju smjernice"

U Zavodu za školstvo, međutim, smatraju da se dovoljuno uči o ovoj temi kroz izborni predmet Zdravi stilovi života

4981 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra- Novović, Bulatović, Petović Bambur, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Novović, Bulatović, Petović Bambur, Foto: Printscreen YouTube

Nedavni slučaj obljube devetogodišnje djevojčice uznemirao je javnost. Kako djecu naučiti da kažu ne, i je li vrijeme da se seksualno obrazovanje uvede u škole?

Nastavnica biologije iz “OŠ Pavle Rovinski” smatra da je davno bilo vrijeme da se seksualno obrazovanje uvede kao poseban predmet u škole.

“Djeca danas mnogu na mnogo načina da dođu do informacija, ali po meni je to pogrešan način kao npr. internet. Mislim da je škola mjesto gdje treba da dođu do kvalitetnih i pravih informacija”, ističe nastavnica Bulatović.

U Zavodu za školstvo, međutim, smatraju da se dovoljuno uči o ovoj temi kroz izborni predmet Zdravi stilovi života.

“Kada to kažem mislim prije svega na izborni predmet Zdravi stilovi života, gdje se 8 časova godišnje realizuje iz oblasti seksualnog obrazovanja. Bitne teme koje se tu obrađuju su: odgovorno seksualno ponašanje, trudnoća, seksualno nasilje, vršnjački odgovor na pritisak koji se vrši, kontracepcija i ostali bitni sadržaji koji mogu učenicima pomoći da odrastaju u jednu zdravu i odgovornu ličnost. Tačno je da je izborni predmet zdravi stilovi života jedan od najzastupljenijih izbornih predmeta u osnovnoj i srednjoj školi, ali ga ne biraju svi,” kaže Radoje Novović.

No, nastavnica naglašava da ovaj predmet ne bira većina.

“Kada je u pitanju predmet biologija, imamo u 7 razredu anatomiju gdje se obrađuje građa polnih organa i to je to. U 8 razredu imamo fiziologiju, to je embrionalno razviće i razviće uopšte. U 8 razredu imamo jedan čas nedeljno. Ja se slažem da se kroz predmet zdravi stilovi života itekako može dosta obraditi. Zato što je to cijelo jedno poglavlje koje se obrađuje, mislim jedan cijeli klasifikacioni period skoro da se obrađuje samo to poglavlje. Tu ima stvarno dosta korisnih informacija, polno prenosive bolesti, kontracepcija, rizici. Ovdje je najveći problem što je to izborni predmet, ne biraju ga sva djeca. Znači da sva djeca ne slušaju taj predmet.”

Darija Petović Bambur, psihotarapeutkinja, naglašava da je važno da seskualno obrazovanje bude tema u školama, i da mladima trebaju smjernice.

“Ono što je za mene važno jeste da seksualno obrazovanje bude tema u školama, da li je to kroz poseban predmet ili u okviru postojećeg, ja nisam stručna da na to pitanje odgovorim, ali vjerujem da se o toj temi mora puno više i na sistematičniji način govotiti. Mladi ako im ne damo konkretne smjernice ostavljamo ih da zaključuju sami, na osnovu informacija koje do njih dolaze, na osnovu mišljenja njihovih vršnjaka kojima kognitivni razvoj ne omogućava da koriste sve kapacitete odrasle osobe. To dovodi onda do vrlo rizičnog ponašanja. Zašto je roditeljima teško da razgovaraju sa djecom na ovu temu, to jeste malo čudno sa jedne strane. Teško nam je da govorimo o seksualnosti, ali nije nam sporno da naša djeca budu izložena ekspicitnim seksualnim sadržajima na televiziji u okviru zabavnih sadržajnih programa. Pa nekako vjerovatno da ako o tome ne budemo pričali da ćemo ih na taj način zaštititi. Vjerovatno tu ima i straha da li ćemo to uraditi na pravi način, ali jeste važno napraviti korak i govoriti o tome od najranijih dana. Djetetu od 5 godina možemo povremeno dati informaciju da niko nema pravo da dira tvoje tijelo".

Bonus video: