Od avio konekcija zavisi i sezona?

Milatović: Prvi letovi To Montenegra od 1. juna; Perović: Kompanija još nema potvrdu o vazdušnom prevoziocu

"Zaposlenima se duguje 6 plata, uputili smo resornim ministarstvima i Vladi desetine pisama, na nijedan nismo dobili zvanični odgovor", kazao je Miljan Perović, predstavnik bivših radnika Montenegro Airlinesa

14670 pregleda 16 komentar(a)
Milatović, Foto: Screenshot
Milatović, Foto: Screenshot

Prvi letovi nove avio kompanije To Montenegro počeće od 1. juna, najavio je sinoć ministar ekonomskog razvoja Janko Milatović u našoj emisiji Reflektor. I dok iz Vlade najavljuju da za Crnu Goru postoji veliko interesovanje turista sa brojnih tržišta, bivši radnici Montenegro Airlinesa kažu da su u lošoj situaciji, da im se duguje šest plata i da niko od njih nije našao posao u novoj kompaniji.

Ljeto se polako približava, a prve letove nove nacionalne avio kompanije, Tu Montenegro nadležni najavljuju od 1. juna. Biznis model biće usmjeren na organizovanje čarter letova za potrebe tur operatora.

"Letovi AIR Montenegra poletjeti iz Podgorice i Tivta ka Beogradu, to je više nego realan rok za Beograd. Kako se taj drugi avion bude stavljao, tako će se i mreža širiti, sasvim sigurno da je Ljubljana jedna od potencijalnih destinacija", kazao je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja .

U međuvremenu, bivši radnici Montenegroerlajnza pola godine su na ledini a iz medija su saznali da je u posrnulom avioprevozniku pokrenut predstečajni postupak.

"Zaposlenima se duguje 6 plata, uputili smo resornim ministarstvima i Vladi desetine pisama, na nijedan nismo dobili zvanični odgovor", kazao je Miljan Perović, predstavnik bivših radnika Montenegro Airlinesa

Ne znaju nikoga ko se zaposlio u novoj aviokompaniji, koja konkursom preko Zavoda za zapošljavanje traži 90 radnika.

"Mi još uvijek ne znamo rezultate toga konkursa, ali moram da napomenem da velika većina zaposlenih, koji su poslali svoje CV-e i konkurisali, nisu do sada pozvani na razgovor. Mogu osnovano da sumnjam da je to već unaprijed bilo dogovoreno i da je kadriranje završeno prije raspisivanja konkursa", kazao je Perović.

Što se tiče početka letova To Montenegra, radnici bivše avio kompanije upozoravaju.

"To Montenegro još uvijek ne posjeduje AOC, to je potvrda o vazdušnom prevoziocu, koju izdaje Agencija za civilno vazduhoplovstvo", kazao je Perović.

A iz Vlade, u susret ljetnoj sezoni, najavljuju da za Crnu Goru postoji veliko interesovanje stranih aviokopmajija. Tako je Milatović u našoj emisiji Reflektor najavio da bi trebalo da imamo vezu Frankfurta i Podgorice a nastaviće se letovi iz Frankfurta i Minhena za Tivat dok su u planu i letovi Cirih - Tivat i Štutgart - Tivat, kao i Beč - Podgorica. O tome koliko je avio saobraćaj značajan, pogotovo ljeti, ponavljaju turistički radnici.

"Znamo da naši putevi nisu baš bezbjedni, auto put nemamo još uvijek, svakako da od avio konekcija zavisi umnogome, šta će sa tim biti, to je stvar Vlade Crne Gore", kazao je Aleksandar Jovanović, Udruženje ugostitelja Budve.

38 odsto turista dolazi nam iz regiona, iz Istočne Evrope stiže 29 odsto, najviše iz Rusije, 25 odsto, dok sa tržišta zemalja Evropske Unije dolazi 22 odsto turista.

Preporučujemo za Vas